Sănătate

Chirurgi americani au transplantat cu succes un rinichi de porc la un pacient uman

Un rinichi de porc a fost transplantat în premieră la om fără a se declanșa respingerea imediată de către sistemul imunitar al beneficiarului, un important pas înainte care ar putea contribui în cele din urmă la atenuarea unei uriașe penurii de organe umane transplantabile, informează Reuters.

Procedura, realizată la NYU Langone Health din orașul New York, a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene au fost modificate astfel încât țesuturile sale nu mai conțineau o moleculă despre care se cunoaște că declanșează respingerea aproape imediată a organului transplantat.

Destinatara a fost o pacientă aflată în moarte cerebrală, care prezenta simptome de disfuncție renală. Familia acesteia și-a dat consimțământul pentru efectuarea experimentului înainte ca pacienta să fie deconectată de la aparatele de susținere a vieții, au precizat cercetătorii pentru Reuters.

Noul rinichi a fost menținut atașat de vasele ei de sânge timp de trei zile, în afara corpului pentru a permite cercetătorilor acces la organ.

Rezultatele testelor efectuate asupra funcției rinichiului transplantat „au arătat destul de normal”, a spus chirurgul specialist în transplant Robert Montgomery, care a condus studiul.

Rinichiul a produs „cantitatea de urină care era de așteptat” de la un rinichi uman transplantat, a precizat el, și nu a existat nicio dovadă a unei respingeri clare, timpurii, observată atunci când sunt transplantați rinichi de porc nemodificați la primate non-umane.

Nivelul anormal al creatininei destinatarului – un indicator al funcției renale deficitare – a revenit la normal după transplant, a precizat Montgomery.

În Statele Unite, în prezent, aproape 107.000 de persoane așteaptă un transplant de organe, dintre aceștia peste 90.000 având nevoie de un rinichi, conform Rețelei Unite pentru Partajarea de Organe. Timpii de așteptare pentru un rinichi variază, în medie, de la trei până la cinci ani.

Cercetătorii lucrează de zeci de ani la posibilitatea utilizării organelor de la animale pentru transplanturi, concentrându-se asupra modului de prevenire a respingerii imediate a acestora de către corpul uman.

Potrivit teoriei echipei lui Montgomery, eliminarea genei porcului responsabilă de un carbohidrat care declanșează respingerea – o moleculă de zahăr, sau glican, numită alfa-gal – ar preveni această problemă.

Porcul modificat genetic, numit GalSafe, a fost dezvoltat de unitatea Revivicor de la United Therapeutics Corp. Acesta a fost aprobat de Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA în decembrie 2020 pentru a fi utilizat drept hrană pentru persoanele cu alergie la carne și ca potențială sursă de terapii pentru pacienți umani.

Produsele medicale dezvoltate din porci ar necesita în continuare aprobarea specifică FDA înainte de a fi utilizate la om, a precizat agenția.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.