Sănătate

Medicul Alexandru Rafila: Anticorpii monoclonali sunt o soluție, dar nu înlocuiesc vaccinul

Anticorpi monoclonali (imagine la microscop)

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, și-a manifestat marți speranța ca în șase-nouă luni noul coronavirus ar putea să nu mai reprezinte o amenințare, întrucât imunitatea de grup, care se obține prin vaccinare sau trecere prin boală, își va „spune cuvântul”.

El consideră că noul coronavirus ar putea să nu mai pună probleme asupra sănătății publice, așa cum se întâmplă în prezent, când spitalele sunt supra-aglomerate.

„Eu sper să nu mai fie o amenințare, chiar dacă există această posibilitate a emergenței unor noi tulpini care se pot transmite mai ușor sau ar putea să producă infecții mai grave totuși nu o să mai discutăm despre o populație generală nepregătită total în fața noului coronavirus, chiar dacă discutăm despre variantele mutante, pentru că imunitatea de grup, care se obține prin imunizare, prin trecere prin boală și așa mai departe, își spune cuvântul. Sigur o să devină mai degrabă endemică infecția cu noul coronavirus, dar probleme asupra sănătății publice nu cred că va mai pune în așa măsură încât să ajungem la situație similară cu cea din momentul de față, când spitalele sunt supra-aglomerate. Dacă vreți, ar putea să existe o situație asemănătoare cu cea produsă de alte virusuri care produc infecții mai ales în sezonul rece”, a arătat Rafila în cadrul dezbaterii „Anticorpii monoclonali – soluție în criza CoViD-19”, organizată de DC News Media Group.

În opinia sa, utilizarea anticorpilor monoclonali este o „resursă terapeutică și reprezintă una dintre soluții pentru a proteja pe o perioadă de timp relativ lungă”, însă aceștia nu înlocuiesc vaccinarea.

„Cred că este una dintre soluțiile care pot să protejeze, discutăm despre pacienții vulnerabili în primul rând. Mulți dintre ei se vaccinează, dar calitatea răspunsului imun este slabă și nu beneficiază de vaccin decât în foarte mică măsură și atunci sigur că anticorpii monoclonali sunt o soluție pentru a proteja pe o perioadă de timp relativ lungă. Anticorpii monoclonali sunt și o resursă terapeutică în cazul unor persoane infectate, dar cred că este important să nu creadă lumea că este un panaceu universal care înlocuiește vaccinul. Una este dacă discutăm despre anticorpii monoclonali ca soluție pentru anumite categorii de pacienți sau pentru intervenții terapeutice punctuale, ca să nu transformăm această problematică a anticorpilor monoclonali ca o alternativă generală la vaccinare pentru că aici este un lucru care trebuie clar precizat de la început”, a mai spus Alexandru Rafila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.