Politică

Alexandru Rafila: Proiectul privind certificatul verde la locul de muncă a fost prost scris

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat joi că proiectul de lege privind prezentarea certificatului verde la locul de muncă este „prost scris” și creează multe probleme.

„E un proiect de lege care a fost prost scris, eu aș scrie din nou proiectul de lege, pentru că decât să introducem amendamente la un proiect de lege prost scris, mai bine îl scrii din nou. Acest proiect creează mai multe probleme decât generează soluții, pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile, creează discriminări între diferite categorii sociale, impune plata testelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze și lucrul ăsta nu cred că este suportabil de către sistemul medical”, a spus Rafila, la sediul central al PSD.

El a adăugat că în momentul de față 20% din personalul medical este nevaccinat, adică 40.000 de persoane, iar sistemul medical nu își permite să se dispenseze în acest moment de acești lucrători.

„Una este să folosim acest certificat verde încât să creștem siguranța în zona sănătății publice (…), altceva să venim cu un proiect coercitiv într-un moment de tensiune maximă, care devine inaplicabil. Un astfel de proiect trebuie pregătit și noi exact asta facem în momentul de față, încercăm să găsim cea mai bună soluție să trecem peste criza de sănătate publică, având și sprijin pentru măsurile pe care le propunem sau cu care vin diversele organizații care vin la această întâlnire cu noi.(…) Asta nu înseamnă că eu mă opun certificatului verde, pentru că acesta este un document care a fost aprobat în Parlamentul European, el a fost aprobat pentru a permite libera circulație a cetățenilor între statele membre și el poate fi folosit într-o anumită măsură pentru anumite tipuri de activități, să limiteze transmiterea”, a menționat Rafila.

El a afirmat, după ce a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor, că nu au existat niciun fel de consultări ale autorităților cu principalii actori din economie și din societate atunci când au fost stabilite anumite măsuri pentru lupta cu pandemia.

Întrebat dacă ar fi necesar în acest moment un lockdown în România, Rafila a spus: “O să vedem dacă este vorba de un lockdown, oricum, și dacă este vorba, discutăm despre un lockdown înțelept. Când am mai avut o astfel de situație a fost întotdeauna nepregătită, anunțată cu foarte puțin timp înainte și au avut incluse în acest lockdown foarte multe măsuri care s-au dovedit nepotrivite. Gândiți-vă doar la limitarea accesului persoanelor vârstnice într-o anumită perioadă a zilei să își procure cele necesare. Asta a fost inaplicabil”.

Un grup de specialiști social-democrați, sub coordonarea lui Alexandru Rafila, a avut joi, la sediul central al PSD, consultări cu reprezentanți ai sindicatelor, în vederea identificării soluțiilor pentru depășirea crizei sanitare în care se află România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.