Economie

Legea privind compensarea creșterii prețurilor la energie a fost promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind schema de compensare pentru consumul de energie.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

Legea a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și se va aplica începând cu 1 noiembrie.

Potrivit legii, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabilește o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru următoarele categorii de clienți finali: a) clienții casnici; b) întreprinderi mici și mijlocii, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare; c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; d) spitale publice și private, unități de învățământ publice și private, precum și creșe; e) organizații neguvernamentale, precum și unitățile de cult; f) furnizori publici și privați de servicii sociale, prevede textul adoptat.

Schema de sprijin va cuprinde acordarea pentru clienții casnici a unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului. Valoarea compensației poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare.

Pentru toți operatorii economici, clienți finali – IMM-uri, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale -, pentru fiecare loc de consum, vor fi exceptați, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei, iar, în cazul gazelor naturale, vor fi exceptați de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Schema de sprijin se aplică și în cazul condominiilor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale și care au un singur punct de consum care deservește spațiile locative din condominiu.

Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Prețul de referință al gazelor naturale este de 125 lei/MWh și nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Prețul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub prețul de referință.

Consumul de energie electrică/gaze naturale al clienților casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale și nu trebuie să depășească consumul de referință.

În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuție de energie electrică/gaze naturale au obligația ca, în perioada aprilie – iunie 2022, suplimentar față de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienții finali care au beneficiat de schema de sprijin și să comunice furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, mai stabilește proiectul.

De asemenea, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții finali casnici, spitale publice și private, unități de învățământ publice și private, creșe, organizații neguvernamentale, unitățile de cult, furnizori publici și privați de servicii sociale la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, și la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh, mai stabilește actul normativ adoptat.

Totodată, consumatorii vulnerabili își vor putea amâna plata facturilor cu șase luni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.