Sănătate

ÎPS Teodosie, mit despre vaccin: „Riști dacă ai alergii.” Medic: „În 99% din cazuri se recomandă vaccinul”

Episcopul Teodosie al Tomisului

ÎPS Teodosie a lansat un mit fals despre vaccin, conform căruia persoanele cu alergii ar risca dacă s-ar vaccina împotriva CoViD-19. Un medic alergolog clujean a demontat afirmațiile preotului cu argumente științifice.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a lansat o informație falsă la Radio Dobrogea, un post de radio amendat nu de mult timp de Consiliul Național al Audiovizualului pentru alte afirmații anti-vaccin. El a susținut că persoanele care au alergii riscă dacă se vaccinează.

„Am ascultat doctori iscusiți. Când aud un medic că vorbește cu mare interes îl ascult ca să nu rămân fără o luminare din partea medicilor care sunt specialiști și cu adevărat vorbesc în cunoștință de cauză. Dar iată, am aflat de puține zile, că dacă este cineva afectat de CoViD și în timpul acela face vaccinul, îi este fatal vaccinul. De aceea, trebuie să fim prudenți. Sau unii care au anumite afecțiuni, cum este alergia. Nici la gripă nu e bine să faci medicamentul clasic de gripă dacă ai alergie. Și iată nu suntem toți la fel, de aceea trebuie să fim foarte prudenți, dar să fim în consultare permanentă și cu medicii și cu specialiștii și să se implice mai mult medicii, nu politicieni sau oamenii de administrație în remedierea bolii” , a afirmat ÎPS Teodosie.

Între timp, un medic alergolog clujean a declarat ceva total diferit. Nadia Onițiu Gherman, medic primar de Alergologie și Imunologie Clinică, a declarat pentru g4media.ro că acele cazuri în care există contraindicație la vaccin sunt extrem de rare.

Dr. Gherman a consultat sute de pacienți în Cluj care aveau mai multe tipuri de alergii și la care le-a recomandat să se vaccineze anti-CoViD-19.

„La nivelul populației generale, cam 20-25% sau chiar mai mulți oameni sunt alergici. Dacă tu lansezi un mesaj negativ la adresa vaccinării și ajunge să fie perceput de 25% din populație ai o mare problemă cu imunizarea de grup. Ai un mare necaz și atunci trebuie lămurite situațiile legate de alergia la vaccin”, a spus dr. Gherman.

O singură contraindicație

Medicul a mai explicat că există o singură contraindicație privind vaccinarea anti-Covid-19, dar nici în aceste cazuri nu se evită vaccinarea. Se analizează situația și se poate face un alt vaccin.

„Practic, singura contraindicație este la una dintre componentele vaccinului și acest lucru este foarte rar. Vaccinurile, pe lângă elementul care declanșează imunitatea, au niște excipienți (substanțe sau amestecuri de substanțe inactive – nota red.). Vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer, Moderna) au în excipienți niște nanoparticule cu polietilenglicol. Pacienții care au alergii demonstrate la polietilenglicol sau la medicamente care conțin, ele ar trebui văzute de un alergolog. Dar nici asta nu inseamnă că nu se face vaccinul. Unde se mai găsește polietilenglicol? În Midocalm, de exemplu sau în Omeran, medicamente uzuale”, spune medicul Nadia Gherman.

Nici în aceste cazuri nu se evită vaccinarea, ci se analizează și se poate face un alt vaccin, cum ar fi Johnson sau AstraZeneca.

Medicul clujean a spus că dacă sunt persoane care au avut reacție severă la prima doză de vaccin, precum anafilaxie, acestea trebuie obligatoriu să facă un control alergologic. Vaccinarea nu va fi contraindicată, dar pacientului i se va recomanda un alt vaccin.

„Dacă ai avut Pfizer și ai făcut o reacție severă intră în discuție contraindicația vaccinării, dar se poate face un alt vaccin. Dacă ai avut reacție severă la Pfizer, poți face Johnson, dar trebuie să mergi la alergolog neapărat. Am avut pacienți foarte mulți, fiindcă suntem un centru de diagnostic în alergia medicamentoasă. Nu am contraindicat vaccinarea, iar feedback-ul a fost bun, nu a pățit nimeni nimic. Raportul risc-beneficiu în acest context de expunere masivă și contagiozitate mare indică vaccinarea”, a spus medicul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.