Educație

Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia la 102 ani. Sărbătoare în absența elevilor

Împlinirea a 102 ani de la înființarea, în 1 noiembrie 1919, a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a fost marcată luni doar în prezența cadrelor militare și a personalului civil, comandantul unității opinând că, în absența elevilor, acest moment aniversar este „cel mai trist” din ultimii zeci de ani.

„Trăim astăzi două sentimente contradictorii. Primul dintre ele de bucurie, deoarece această instituție de prestigiu a învățământului militar din România reușește să rămână la același nivel înalt în ceea ce privește educația tinerilor. (…) Cel de-al doilea sentiment este de tristețe, pentru că la ceas aniversar nu îi avem alături de noi pe elevi, cea mai mare bucurie şi cel mai prețios bun al nostru. Ceea ce face ca acest moment să fie cel mai trist din ultimii zeci de ani. (…) Sperăm ca într-un timp foarte scurt să reluăm școala, să revenim la ceea ce este normal, astfel încât să beneficiem de aceste bucurii profesionale pe care ni le produc elevii prin ceea ce fac”, a declarat comandantul colegiului militar, colonel Marcel Domșa, potrivit unui comunicat postat pe pagina de socializare a instituției.

Alături de comandantul colegiului, cadrele militare și personalul civil angajat au luat parte, la statuia lui Mihai Viteazul și la monumentul comemorativ dedicat absolvenților eroi din incinta colegiului, la o ceremonie militară și religioasă dedicată momentului de la 1 noiembrie 1599 – intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, dar și zilei Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Național și a continuat cu o slujbă de pomenire a voievodului Mihai Viteazul și a absolvenților eroi. A fost depusă apoi o coroană de flori și s-a păstrat un moment de reculegere în memoria absolvenților eroi.

La 1 noiembrie s-au împlinit 422 de ani de la intrarea voievodului Mihai Viteazul în Alba Iulia, după victoria asupra lui Andrei Bathory în bătălia de la Șelimbăr, Transilvania intrând astfel sub stăpânirea domnului muntean.

Tot la 1 noiembrie, s-au împlinit 102 ani de la înființarea Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia. De atunci şi până astăzi, 70 de promoții, însumând peste 7.000 de absolvenți, au urmat cursurile acestei unități de învățământ.

Istoria colegiului a început în anul 1919 la Târgu Mureș.

„Din documentele care se păstrează, rezultă că generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înființarea a trei licee militare în localitățile: Timișoara, Sibiu, Chișinău. Era o datorie de onoare pe care o avea țara pentru instruirea și educarea tineretului din Banat, Transilvania și Basarabia, la nivelul învățământului din vechile provincii ale României. Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu Mureș și Chișinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influențat schimbul între Sibiu și Târgu Mureș ca locație pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare”, se arată în istoricul postat pe site-ul Colegiului din Alba Iulia.

În martie 1920, instituția a primit denumirea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

În septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, liceul a fost strămutat temporar în vestul țării, în garnizoana Timișoara. După șapte ani, din motive politice, liceul și-a încetat activitatea împreună cu celelalte licee militare din țară.

În anul 1975, liceul și-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia, sub denumirea de Liceul Militar „Mihai Viteazul”, devenind continuatorul tradițiilor celui înființat în anul 1919.

În 1 noiembrie 1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înființare, instituția a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”. În 10 aprilie 2014, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” a obținut titlul de „Colegiu Național”, schimbându-și denumirea în Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”. În 1 noiembrie 2019, la un secol de la înființare, președintele Klaus Iohannis a decorat Drapelul de luptă al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, de pace.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.