Mozaic

Artă exilată în depozit. Tablou cu Regele Ferdinand, exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii

Un tablou cu Regele Ferdinand, descoperit întâmplător alături de alte picturi cel mai probabil ascunse în ianuarie 1948, când sovieticii au vandalizat Sala Unirii, a fost expus, marți, în cadrul manifestării „Exponatul lunii noiembrie” la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Tabloul poartă semnătura pictorului Zogu Zaharescu și este realizat în ulei pe pânză de dimensiuni mari. Acesta va fi expus la Sala Unirii până în 5 decembrie.

„Reprezentările regilor României sunt rare, regimul comunist încercând să-i scoată din istorie prin distrugerea a tot ceea ce însemna simbol al regalității. Aceeași soartă au avut-o monumentele și piesele de artă care aminteau de monarhia românească. În orașul Unirii, Alba Iulia, simbolurile regalității au supraviețuit peste timp: ctitorii Catedralei Încoronării, Ferdinand și Maria, sunt încă la locul lor, pe pereții bisericii, așa cum i-a imaginat pictorul Costin Petrescu, iar la Muzeul Național al Unirii s-au recuperat, în 2013, alte șapte reprezentări ale regilor României Mari, șase tablouri de dimensiuni mari (unul este pictat pe ambele fețe), semnate de Stoica Dumitrescu, Pericle Capidan, Zogu Zaharescu, V. Leon”, au explicat reprezentanții MNU Alba Iulia.

Tabloul expus este opera lui Zogu Zaharescu, care face parte din categoria pictorilor considerați „de gang”, un pictor care frecventa boema bucureșteană, pictând la comanda unor particulari nu prea înstăriți serii nesfârșite de țigănci ori flori.

„În tabloul intrat în patrimoniul muzeului albaiulian, se dezvăluie însă ca un pictor talentat, capabil să realizeze un portret de aparat, prin intermediul căruia iese în mod evident din categoria pictorilor uitați, blamați, dovedind știința practicării picturii profesioniste, academiste, într-o reprezentare memorabilă a Regelui Ferdinand I”, au precizat reprezentanții Muzeului din Alba Iulia.

Picturile cu Regele Ferdinand și Regina Maria, neinventariate în registrele Muzeului Național al Unirii, cel mai probabil ascunse în ianuarie 1948, de către directorul Muzeului din acea vreme, Ioan Berciu, pentru a le proteja de către sovieticii care au vandalizat Sala Unirii, au fost descoperite în urmă cu aproape un deceniu într-un depozit, de un angajat al instituției. Realizate între 1920 și 1930, tablourile sunt de cabinet, cu dimensiunile de 280/190 de centimetri.

Tablourile au fost restaurate de către specialiștii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.