Sănătate

Ți-a prescris medicul antibiotice? Iată ce alimente este bine să consumi și ce să eviți în perioada tratamentului

biorice

Tratamentul cu antibiotice se face exclusiv la recomandarea medicului și este, în general, prescris pentru a combate diverse infecții. E important de știut că, atunci când luăm antibiotice, există anumite alimente pe care e recomandat să le consumăm și altele pe care ar fi de preferat să le evităm pentru a ne proteja flora intestinală și, implicit, sistemul imunitar. Nutriționistul Gianluca Mech ne explică în continuare despre ce este vorba.

Tratamentele cu antibiotice pot afecta flora intestinală dacă nu sunt însoțite de suplimente probiotice și de o alimentație care să combată efectele negative ale acestor medicamente. Antibioticele pot pot provoca și balonare, diaree, greață sau durere abdominală. Uneori, putem controla aceste efecte secundare sau chiar le pot elimina complet, cu doar câteva modificări în alimentație.

De ce provoacă antibioticele efecte secundare?

„Atunci când este sănătos, corpul menține un echilibru perfect între bacteriile bune și cele rele din intestine. Ele pot coexista fără să ne provoace vreun rău. Când luăm un tratament cu antibiotice, acestea afectează nivelul bacteriilor bune din tractul intestinal și provoacă tulburări gastro-intestinale și la alte simptome neplăcute”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Ce e recomandat să mâncăm atunci când luăm antibiotice

Din fericire, există anumite alimente care contribuie la menținerea nivelului optim de bacterii bune din corp. Cele mai multe dintre acestea conțin fie probiotice, fie prebiotice.

Prebiotice: Prebioticele sunt elementele de bază ale bacteriilor intestinale sănătoase. Când le ingerați, ele stimulează producția de bacterii bune. Le putem găsi în chefir, iaurt și cereale integrale.

Probiotice: La fel ca prebioticele, probioticele hrănesc bacteriile bune. Cele mai bune surse sunt chefirul, iaurtul și laptele.

Iaurt și lapte fermentat

Atât iaurtul, cât și laptele fermentat (chefir) cresc prezența lactobacililor (un element important al digestiei) în intestine. De asemenea, reduc în mod semnificativ fluxul ridicat al bacteriilor rele.

Alimente bogate în vitamina K

Tratamentul cu antibiotice poate duce rareori la deficit de vitamina K, care poate contribui la dezechilibrele bacteriene. Legumele cu frunze verzi, conopida, ficatul și ouăle reprezintă surse foarte bune de vitamina K.

Ulei de cocos

Conține acizi grași, care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o infecție în urma tratamentului cu antibiotice. Femeilor, în special, le este recomandat să consume ulei de cocos în perioada tratamentului cu antibiotice”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

Ce alimente să evităm pe timpul tratamentului

„Există unele alimente pe care ar trebui să le evităm atunci când luăm antibiotice, fie pentru că interferează cu absorbția acestuia în organism, fie pentru că în combinație cu medicația ne pot face să ne simțim rău:

Grapefruit

Ar trebui să evitați atât fructele, cât și sucul acestui fruct citric acru. Conține compuși care pot împiedica organismul să absoarbă în mod corespunzător antibioticele – precum și alte medicamente!

Exces de calciu

Unele studii arată că excesul de calciu interferează cu absorbția antibioticelor. Pentru cele mai bune rezultate, rămâneți la produse lactate fermentate până când terminați tratamentul prescris de medic.

Alcool

Amestecarea alcoolului și a antibioticelor poate duce la o serie de reacții adverse neplăcute. Cele mai comune dintre acestea sunt: senzația de greață, amețeală, durere abdominală sau tulburări ale ritmului cardiac. Trebuie să evitați alcoolul pe toată durata tratamentului și timp de 48 până la 72 de ore după încheierea acestuia.

Zaharuri și drojdie

Pentru unii pacienți (în special femei), utilizarea antibioticelor poate duce la infecții fungice cu candida. Evitați alimentele bogate în zahăr și drojdie pentru a evita hrănirea acestei ciuperci”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.