Sănătate

Medic: M-aș vaccina în fiecare lună, numai să nu mai fac CoViD

Vaccinarea este singura soluție pentru a învinge pandemia și există doar câteva categorii de pacienți care au contraindicații să se vaccineze, consideră medicul Corina Porr, care deja a testat zeci de sibieni la alergenul din vaccinuri, Polietilenglicol, însă doar câțiva dintre aceștia s-au dovedit alergici la acest compus.

„Vaccinul este ceva foarte bun, îndemnul meu este: Vaccinați-vă! Cum putem învinge altfel pandemia?! (…) Am pacienți care mă întreabă: v-ați vaccinat? Iar prima mea reacție este: Trei doze! M-aș vaccina în fiecare lună, dacă ar trebui, numai să nu mai am încă o dată CoViD-19”, a declarat, pentru Agerpres, Corina Porr, medic primar alergologie și imunologie clinică în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu.

Şi acum medicul alergolog din Sibiu își amintește că timp de trei luni după ce a avut CoViD-19 i-a fost imposibil să urce scările în Policlinica din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, pentru a-și consulta pacienții, și a fost nevoită să folosească doar liftul.

„Trei luni de zile după ce am avut CoViD-19, m-am rugat să nu se ia curentul în Policlinică, ca nu cumva să nu pot ajunge la etajul 3”, spune medicul Corina Porr.

De la începutul pandemiei și până în prezent, aproape o sută de sibieni s-au testat în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, să vadă dacă sunt alergici la vaccinurile de CoViD-19, la medicul Corina Porr, care spune că „majoritatea dintre aceștia nu erau alergici”.

Nu oricine se poate testa de alergenul din vaccinurile de CoViD-19 la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu. Aici se pot testa doar cei care vin cu o trimitere de la un medic și au un risc real de alergie la alergenul din vaccin. Spre exemplu, se testează înainte de vaccinare pacienții care au avut șoc anafilactic.

„Nu se testează oricine, ci numai cei care sunt la risc și risc nu înseamnă cei care au alergie, de exemplu, la praf sau la polen. Indicație de testare au cei care au avut istoric de șoc anafilactic. Cei care au alergii cum sunt simptome de rinită alergică, de conjunctivită alergică, care au manifestări care nu pun viața în pericol, nu trebuie testați. Se testează doar cei care au avut manifestări severe de șoc anafilactic, fie că sunt medicamente, fie că sunt alimente, fie că sunt himenoptere, cum sunt viespile și albinele, dar nici acolo nu se testează oricine, ci numai cei care au făcut șoc anafilactic și dacă sunt pacienți care poartă adrenalină autoinjectabilă cu ei”, explică alergologul Corina Porr.

Potrivit medicului sibian, trebuie avut grijă înainte de vaccinare la pacienții cu astm necontrolat și la cei care suferă de mastocitoză.

„O grijă trebuie avută la pacienții care sunt astmatici necontrolați, acolo trebuie astmul controlat și după aceea mers la vaccinare. Deci nu te duci să te vaccinezi când astmul tău este necontrolat. Trebuie avut grijă și la pacienții care au mastocitoză cutanată sau sistemică, în cazul acestora trebuie precauție. Acești pacienți nu sunt mulți, dar este o categorie la care trebuie avut grijă”, a arătat alergologul Corina Porr.

Există și pacienți care au avut șocuri anafilactice sau care suferă de astm și care s-au vaccinat fără probleme, însă aceștia s-au consultat anterior vaccinării cu medicul alergolog, care le-a făcut câteva recomandări care i-au ajutat.

„Este contraindicată vaccinarea la cei care la o primă doză de vaccin au avut șoc anafilactic. Acolo avem contraindicație. E contraindicată vaccinarea la cei care au avut sensibilizare de tip imediat la componenta din vaccin, cum e Polietilenglicol, acolo avem contraindicație absolută. În rest, cei care au alte afecțiuni alergologice pot să primească o anumită premedicație, să fie urmăriți un anumit timp. La cei care au risc, trebuie o atenție sporită, dar se fac recomandări și am avut pacienți, inclusiv colege, cu șocuri anafilactice, astmatice, care s-au dus și s-au vaccinat cu anumită precauție și nu au pățit absolut nimic”, a declarat medicul Corina Porr.

De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, doar câțiva sibieni s-au adresat medicului Corina Porr, cu reacții după vaccinare care au necesitat consultația alergologului.

Întrebată dacă au existat persoane care s-au vaccinat și au avut reacții severe după și au avut nevoie de consultul alergologului, medicul Corina Porr a răspuns: „Am avut un număr foarte mic. În aceste cazuri, tratamentul li s-a dat acolo, în serviciul de vaccinare. (…) Cred că am avut unul sau doi pacienți cu reacții locale cutanate extinse, care au necesitat urmărire”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.