Mozaic

Piese vechi de secole, achiziționate de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Un florin de aur emis de regele Matei Corvin, un „Ceaslov” din 1640 și o fotografie a lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă se numără printre cele mai recente achiziții ale Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, acestea putând să fie admirate, timp de peste o lună, alături de alte piese, într-o expoziție temporară la Sala Unirii.

„Dezvoltarea colecțiilor patrimoniale este una din liniile de activitate urmate de personalul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Fie că avem în vedere noi descoperiri arheologice, donații sau achiziții an de an colecțiile prestigioasei instituții albaiuliene s-au îmbogățit cu piese de valoare excepțională. Un capitol important îl constituie achizițiile de bunuri culturale atât de la diverși colecționari, cât și prin intermediul caselor de licitație”, se menționează într-un comunicat transmis, joi, Agerpres, de către MNU.

Potrivit sursei citate, vineri, la MNU Alba Iulia, în spațiul expozițional din aripa de nord a Sălii Unirii, va fi vernisată expoziția temporară „Achiziții muzeale”.

Vor putea fi admirate piese de artă (tablouri semnate de Sava Henția), cărți rare („Ceaslov”, Govora, 1640), documente, fotografii (o fotografie a memorandiștilor aflați în viață în anul 1935 sau fotografia lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă), ex-libris-uri, piese arheologice, gravuri (principele Transilvaniei Ștefan Bathory, ulterior rege al Poloniei) sau piese numismatice – 1 florin de aur emis de regele Matia Corvinul (Sibiu, 1466).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba şi MNU Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.