Educație

Primele teste pe bază de salivă vor fi disponibile în școli din 21 noiembrie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi seara, că a primit asigurări că primele 9 milioane de teste pe bază de salivă pentru screeningul infecției cu SARS-CoV-2 vor ajunge în școli în 21 noiembrie, urmând să fie testați, în mod gratuit, cel mai probabil de două ori pe săptămână, nu doar preșcolarii și elevii, ci și angajații din învățământ – personal didactic și nedidactic.

„Discutăm în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziție. Am primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziției, sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanție, au un termen minim stabilit prin lege, de 5 zile, mai apoi se vor semna contractele subsecvente. A fost organizată achiziția pe trei loturi, din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile, deci cu alte cuvinte testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 noiembrie – 25 noiembrie”, a declarat Cîmpeanu într-o emisiune la postul tv Digi24.

Potrivit acestuia, cele 9 milioane de teste vor ajunge pentru o săptămână, timp în care se va perfecta și livrarea testelor din lotul doi. Acordul-cadru prevede o limită de 70 de milioane de teste. „Această limită a fost calculată pentru unsprezece săptămâni de școală până la finalul anului. Avem mai puțin de unsprezece săptămâni de școală, deci numărul este mai mult decât suficient”, a afirmat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a precizat că lotul de 9 milioane de teste va fi distribuit în toate școlile.

„Primele livrări de teste vor fi distribuite în conformitate cu repartiția pe care ministerul Educației a înaintat-o către DSU. Şi a luat în calcul toate școlile, toate grădinițele, toți elevii și preșcolarii și, de asemenea, profesorii, învățătorii. Repartiția se va face în funcție de această situație pe care ministerul Educației a înaintat-o către Departamentul pentru Situații de Urgență. Prin intermediul DSP-urilor, Inspectoratelor școlare județene, vor ajunge în școli”, a detaliat ministrul.

Cîmpeanu a explicat că s-a făcut, la nivelul DSU, un calcul pentru „o frecvență de două ori pe săptămână”, testarea cuprinzând toți elevii, preșcolarii, profesorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic.

Ministrul a arătat că e nevoie de o procedură în ceea ce privește organizarea.

„Solicit sprijinul autorităților sanitare pentru administrarea acestor teste. Din punct de vedere al Ministerului Educației, vom face tot posibilul să sprijinim, însă nu intră în competența Ministerului Educației procedura de administrare a unor teste”, a susținut Cîmpeanu.

El a menționat că testele vor fi făcute de către personalul din învățământ, dar că este nevoie de un “minim instructaj”.

„Vor trebui definite și cadența și locația în care se vor efectua aceste teste. (…) Sunt convins că în colaborare cu autoritățile sanitare, vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în școli. Oricât ar părea de simplu (testarea – nota red.), având în vedere că e vorba de milioane și milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui făcut”, a subliniat ministrul Educației.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.