Administrație

Municipalitatea Alba Iulia anunță că va face investiții de 37 mil. €. Pe spezele statului

Municipalitatea Alba Iulia anunță că are un ambițios plan de investiții, despre care spun că vor fi finanțate prin Planului Național de Investiții „Anghel Saligny”. În același timp, o realizare grafică a intențiilor investiționale ale conducătorilor orașului sugerează că este vorba despre investiții de 37 milioane de euro! Aceeași sumă este asumată și în anunțul făcut de primar.

„Am depus mai multe proiecte, de o deosebită importanță pentru dezvoltarea orașului, în cadrul Planului Național de Investiții «Anghel Saligny», derulat prin intermediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație, dar și prin Compania Națională de Investiții”, transmite primarul Gabriel Pleșa pe contul său de Facebook.

În consecință, edilul își cere cu anticipație scuze: „Îmi cer scuze, încă de pe acum, pentru disconfortul care va urma începând de anul viitor. Dar vom lucra pentru dumneavoastră în foarte multe zone din oraș: alimentări cu apă, canalizare, iluminat public, o Sală Polivalentă omologată internațional, Centura de nord a Municipiului Alba Iulia. Investiții așteptate de ani de zile, dar pe care acum avem șansa să le și realizăm. Pe lângă aceste noi investiții, deja am anunțat noua creșă pentru peste 100 de copii pe care o vom face tot prin fonduri guvernamentale, cei peste 16km de bulevarde principale care vor fi modernizate, dar și ștrandul a cărei construcție sperăm că va începe chiar de anul viitor. Urmează 2-3 ani în care vom lucra masiv în Alba Iulia și albaiulienii vor vedea, încet dar sigur, că orașul nostru este important prin Cetate, dar se dezvoltă armonios, ca un oraș cu adevărat european, și în jurul ei!”

„Întreaga echipă a primăriei a muncit pentru a finaliza la timp toate documentațiile pentru aceste proiecte care, dacă totul va merge bine, vor aduce peste 37 milioane de euro, din fonduri guvernamentale, prin programul Național de Investiții Anghel Saligny” și prin Compania Națională de Investiții”, mai precizează primarul Pleșa.

Despre ce investiții este vorba?

În continuare, primarul trece în revistă investițiile pe care și le propune și care ar fi finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Iată care sunt acestea:

  1. Alimentare cu apă și canalizare – 15 străzi din cartierul Orizont. În zona Orizont nu mai puțin de 15 străzi vor beneficia de extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare (peste 300 de noi branșamente pentru alimentarea cu apă și peste 400 la rețeaua de canalizare – peste 3,5 km de rețea nouă + stații de epurare). Aceste noi investiții se vor realiza pe străzile: Azur, Zenit, Albatros, Uranus, Orizont 3, Orizont 4, Orizont 6, Str. Orizont 9, Orizont 10, Orizont 16, Orizont 21, Orizont 23, Orizont 24, Orizont 25, Orizont 26. Obiectivul va cuprinde extinderea rețelei de alimentare cu apă (3.495 m), stații de tratare a apei, extinderea rețelei de canalizare (3.800 m), fiind peste 300 de beneficiari direcți. Valoarea investiției: 7.099.426,55 lei.
  2. Alimentare cu apă și canalizare în zona Emil Racoviță. Extinderea rețelei de apă și canalizare în zona Emil Racoviță, pe străzile: Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Bolintineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu, Arieșului. Obiectivul va cuprinde extinderea rețelei de alimentare cu apă (3.211 m și peste 510 beneficiari direcți), stații de tratare a apei, extinderea rețelei de canalizare (4.369 m și peste 1090 beneficiari direcți). În această zonă a fost demarată deja procedura de expropriere. Valoarea investiției: 14.487.339,44 lei.
  3. Modernizare 7 străzi. Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Bolintineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu, Arieșului. Pe aceste 7 străzi vor fi efectuate lucrări ample de modernizare: iluminat public subteran, covor asfaltic, amenajare trotuare, piste de biciclete, dispozitive de scurgere a apelor pluviale, amenajare canale tehnice pentru curenți slabi. Valoarea estimată a investiției (varianta recomandată de proiectant): 24.496.869, 25 lei.
  4. Rețea de canalizare pluvială în Micești (se vor reduce riscurile de inundații în întreaga zonă) Rețea de canalizare pluvială pentru descărcarea canalelor colectoare HC762 si HC1134 din localitatea Micești, în emisarul natural Ampoi. Peste 1 km de rețele de colectare ape pluviale, pe străzile Măgurei, Dorna și Azuga. Astfel, se vor prelua majoritatea torenților care se formează la căderile masive de precipitații, iar riscurile de produceri de inundații se vor diminua. Valoarea investiției: 4.005.878,48 lei.
  5. Centura de nord a Municipiului Alba Iulia Este un proiect major de investiții pentru deblocarea traficului greu prin zonele fierbinți ale orașului, dar și pentru preluarea mult mai ușor a traficului de pa A10-Munții Apuseni. În acest proiect sunt implicați și Consiliul Județean Alba și Primăria Ighiu. Lungimea totală a acestui drum, vital pentru deblocarea traficului în și dinspre zona Apusenilor, este de 6 km, din care aproximativ 4,6 km sunt pe teritoriul Albei Iulia. Avem toate promisiunile că această investiție va fi cuprinsă în programul de investiții al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație. Este unul dintre cele mai ample proiecte rutiere la nivel local, costul total estimat fiind de 137.106.036,64 de lei, din care 134.256.996,98 vor fi suportați de la bugetul de stat.
  6. Complex sportiv național de baschet – Sală Polivalentă Orașul Alba Iulia are marea șansă să devină unul dintre polii sportivi importanți la nivel național. Se dorește construirea unei săli polivalente, în baza parteneriatului dintre Primăria Alba Iulia și Federația Națională de Baschet, lotul național urmând să se pregătească în orașul nostru, inclusiv în vederea participării la Jocurile Olimpice din Los Angeles 2028. Aceasta va fi construită pe o nouă parcelă, deja identificată, în Pâclișa, lângă Baza sportivă Constructorul. Complexul va cuprinde: teren principal, teren secundar, spații de antrenament și încălzire, sală de pregătire fizică, cabinet medical, saună, criosaună, masaj subacvatic cu jet de apă, bazin de înot 15x25m, spații de cazare (min 12 camere), sală de conferințe, microcantina, restaurant, terenuri de practicare 3×3, outdoor. Tribunele noii săli polivalente de la Alba Iulia vor putea găzdui 3.000 de spectatori. Complexul sportiv va fi omologat la standard internațional și omologat FIBA, urmând să poată găzdui competiții naționale și internaționale. Sper în coagularea unei echipe reprezentative frumoase la nivel local, dar, prin acest demers, sper să încurajăm copiii și tinerii județului Alba să îmbrățișeze o disciplină sportivă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.