Politică

USL rediviva. Liberalii au decis începerea negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului

Crin Antonescu și Victor Ponta, capii primei versiuni USL

Liberalii au decis, luni seara, în ședința Biroului Politic Național începerea negocierilor cu PSD în vederea formării unui Guvern.

În ședința BPN al PNL, care a avut loc la Vila Lac, 40 de filiale au votat în favoarea guvernării alături de PSD și 22 au votat împotrivă.

„Cîțu a supus la vot mandat de negociere pentru PSD”, a anunțat fostul președinte al PNL Ludovic Orban.

Care este justificarea oferită de liberali

„A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, au informat liberalii.

PNL precizează că sunt câteva principii pe care le va susține, nefiind negociabile, respectiv formarea unei majorități în jurul formațiunii, cu premier liberal, PNRR – un proiect național, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană, stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de CE, nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri, continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă, realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV, reforma statului și menținerea parcursului european și euroatlantic și a Parteneriatului strategic cu SUA.

Liberalii mai spun că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu președintele Klaus Iohannis.

„De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”, susțin liberalii.

Orban: „O sinucidere politică”

Fostul președinte al liberalilor Ludovic Orban a criticat, luni seara, decizia PNL de a continua negocierile cu PSD în vederea formării Guvernului, afirmând că, din punctul său de vedere, reprezintă „sinucidere politică” şi o „gravă trădare a alegătorilor”.

„Este, din punctul meu de vedere, sinucidere politică. Este o gravă trădare a alegătorilor care au votat cu PNL simplul fapt că se stă la masă cu PSD să se negocieze un Guvern. Eu nu mă las indus în eroare de aparențe. Astăzi, PSD a votat mandat de negociere cu PNL și UDMR, UDMR a anunțat prin vocea lui Kelemen Hunor că a votat mandat de negociere pentru formarea unui Guvern cu PNL și PSD și astăzi Cîțu a supus la vot mandat de negociere pentru PSD. Este clar că și Florin Cîțu și prim-vicepreședinții asta au vrut, să negocieze cu PSD pentru formarea unei majorități parlamentare care să ducă la un Guvern PNL-PSD, nici măcar nu s-a stabilit persoana candidatului la funcția de prim-ministru”, a declarat Orban, după ce a participat la ședința BPN al PNL care a avut loc la Vila Lac.

El a susținut că mulți dintre cei 22 de lideri PNL care au votat împotriva negocierilor cu PSD sunt din echipa lui Florin Cîțu.

Orban a criticat și faptul că nu s-a decis niciun termen de cristalizare a viitorului Guvern.

„Se mai poate discuta cu PSD încă doi ani de zile, după mintea unora. (…) A fost pomenit un termen de două săptămâni, așa, într-o doară, să vedem exact ce se discută cu ei. Dacă e să se dea un mandat, trebuie să se dea un mandat serios”, a afirmat deputatul PNL.

În opinia sa, afirmațiile potrivit cărora nu ar exista o majoritate parlamentară stabilă pentru o guvernare cu USR și ar depinde de cei care s-au dezafiliat și de minorități reprezintă un “motiv penibil”.

„Nu există nicio explicație rațională. Nu știu din ce motive președintele Iohannis își dorește această coaliție care să dea majoritate parlamentară absolut confortabilă”, a mai spus Ludovic Orban.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.