Mozaic

Festivalul Cultural „Augustin Bena”, un cocteil fascinant de evenimente de larg interes

Centrul de Cultură „Augustin Bena”

Recitaluri, concerte, expoziții de artă, „Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba”, dar și o conferință despre fake news susținută de către fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, vor avea loc la Alba Iulia, de vineri până duminică, în cadrul Festivalului Cultural „Augustin Bena”, organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres, festivalul cuprinde, în cele trei zile, 15 acțiuni culturale, evenimente care vor fi transmise și live pe pagina de socializare a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Într-un context epidemiologic extrem de dificil pentru toți, cultura merge înainte, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Obiectivele noastre sunt precise, respectiv promovarea unei educații culturale de bună calitate, ca factor important în dezvoltarea copiilor și tinerilor, păstrarea tradiției și a creației populare ca fenomen viu și tezaurizarea ca document cultural, dezvoltarea culturii contemporane și valorificarea ei în viața culturală prin diferite forme de exprimare artistică și încurajarea mobilității profesioniștilor din sectoarele culturale și creative”, a declarat, conform sursei citate, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Alexandru Pal.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” va debuta vineri cu conferința „Fake news și mass media”, susținută de generalul Silviu Predoiu.

„Dezbaterea pe tema dezinformării și manipulării este dublată de analize de caz și de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Studiile de caz dezvăluie complexitatea acestor fenomene și oferă baza pentru prezentarea unor strategii de ‘apărare’ și a unor tehnici de ‘detectare’, cu aplicație îndeosebi în social-media”, se menționează în comunicat.

Programul va continua cu o altă conferință, cu tema „Efemerul și absolutul – reflecții asupra unui cântec din Pătrângeni”, susținută de Ioan Haplea, iar apoi cu prezentarea publică a activității interpretative a violonistului Alexandru Țitruș, material realizat de Editura muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Tot vineri va avea loc și lansarea Sistemului de certificare a calității produselor și serviciilor culturale tradiționale și a Centrului județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești.

Prima zi a festivalului se va încheia cu un concert de muzică jazz, susținut de „Laura Orian Trio”.

Sâmbătă dimineața este programată conferința „Personalități ale etnologiei românești din județul Alba: Gheorghe Pavelescu 1915-2008. Introducere despre Valeriu Butură și Ovidiu Bîrlea”, susținută de Ilie Moise, urmată de o piesă de teatru de păpuși, o expoziție de grafică și pictură, un concert coral, un concert cameral și de conferința „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești”, susținută de cercetător etnolog Doina Ișfănoni.

În ultima zi a festivalului, duminică, vor avea loc o expoziție de pictură, un recital susținut de Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba și un interviu cu Academician Sabina Ispas – „Despre cercetarea, teoretizarea și conservarea culturii tradiționale românești”. De asemenea, Sala Unirii va găzdui „Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba”.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” este organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși Prichindel și Museikon.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.