Economie

Două focare de pestă porcină africană, identificate în Mihalț

Două focare de pestă porcină africană (PPA) au fost descoperite în două gospodării din localitatea Mihalț, cu șapte și, respectiv, patru animale, echipele de medici veterinari care s-au deplasat la fața locului dispunând mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.

„Medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au acționat, în aceste zile, pentru lichidarea a două focare de pestă porcină africană (PPA), depistate în două gospodării ale populației, în localitatea Mihalț. Genomul virusului pestei porcine africane a fost confirmat în urma testelor Real Time PCR efectuate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba”, se menționează într-un comunicat transmis, joi, Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, Dragoș Suciu, a precizat, pentru Agerpres, că este vorba de două gospodării, cu șapte și, respectiv, patru porci domestici.

Echipe de medici veterinari s-au deplasat la fața locului pentru a lua mai multe măsuri privind prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acțiuni de dezinfecție, declanșarea anchetei epizootice, punerea sub supraveghere a exploatațiilor (este interzis ca alte animale să intre sau să iasă din gospodărie), informarea populației și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

Târgurile de animale sunt suspendate în localitățile din zonele de protecție și de supraveghere (până la 10 kilometri în jurul focarului de PPA) până la ridicarea restricțiilor.

„În următoarea perioadă vor fi intensificate controalele în trafic. Solicităm crescătorilor de animale să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua doar cu documentele sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală”, se precizează în comunicatul DSVSA Alba.

PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.