Mozaic

Primul centru de colectare a produselor tradiționale românești, înființat la Alba Iulia

Fotografie de arhivă

Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba a lansat primul centru județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești din România, informează, sâmbătă, un comunicat de presă al instituției remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, produsele realizate de meșteri populari vor trebui să treacă printr-un sistem de certificare care să stabilească dacă respectă, din punct de vedere al calității și al tehnicii folosite, regulile meșteșugurilor tradiționale autentice.

Sistemul de certificare are ca scop recunoașterea statutului de meșteșugar și produs/serviciu cultural tradițional și stabilește drepturile/ îndatoririle meșteșugarilor tradiționali. De asemenea, această inițiativă își propune organizarea și funcționarea structurilor din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” privind activitatea meșteșugarilor tradiționali din județul Alba, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării și punerii în valoare a meșteșugurilor și a culturii tradiționale, a dezvoltării și operaționalizării de mecanisme de intervenție pentru stimularea consumului de produse meșteșugărești autentice și descurajarea practicilor concurențiale neloiale.

„Sistemul de certificare a produselor și serviciilor culturale tradiționale și ‘Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești’ vor fi implementate începând din acest an și au ca țintă sprijinirea activității meșteșugarilor tradiționali din județul Alba. Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești își va desfășura activitatea la sediul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’, însă instituția nu va desfășura activități economice pentru sau pe seama meșteșugarului tradițional. Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ va dezvolta mecanisme de intervenție pentru stimularea consumului de produse meșteșugărești autentice, prin intermediere și promovare profesională. Astfel, persoanele fizice sau juridice din țară sau din străinătate pot comercializa produse tradiționale meșteșugărești certificate onorific de către Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’, din Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești, numai cu acordul scris al meșteșugarului tradițional respectiv”, se arată în comunicatul de presă.

Sistemul de certificare a produselor și serviciilor culturale tradiționale și Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești au fost lansate în cadrul Festivalului Cultural „Augustin Bena”, care se desfășoară în aceste zile la Alba Iulia. Evenimentul cuprinde, în cele trei zile, 15 acțiuni culturale precum recitaluri, concerte, expoziții de artă, conferințe, dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din județul Alba.

Festivalul Cultural “Augustin Bena” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși “Prichindel și Museikon”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.