Administrație

Spectacol de drone, de 1 Decembrie la Alba Iulia

Spectacol cu drone, omologat de Guiness Book, pe cerul orașului chinez Xi’an

Tradiționalul foc de artificii organizat de 1 Decembrie la Alba Iulia va fi înlocuit în acest an cu un spectacol de drone, potrivit programului manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României dat marți publicității de către administrația locală.

„Festival de România” va debuta în 20 noiembrie, cu momentul intitulat „Patria Recunoscătoare – Clopotele Întregirii”, când vor fi trase clopotele în toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Alba, și se va încheia în 1 Decembrie.

Până în 1 Decembrie, vor avea loc o sesiune științifică – „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român. 103 ani de la Marea Unire (1918-2021), 99 de ani de la Încoronarea regilor României Mari la Alba Iulia”, o expoziție de fotografie istorică, de arhivă – „Ordinele Legiunii Române din Siberia” și Crosul Unirii.

În preambulul Zilei Naționale, în 30 noiembrie, se vor desfășura ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul și busturile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria. Tot în aceeași zi, în Piața Tricolorului va avea loc un alt moment simbolic, arborarea Drapelului Național al României. Vor fi omagiați la locul în care își dorm somnul de veci, în cimitirul din Alba Iulia, „fotograful Unirii”, Samoilă Mârza, și „martirul Unirii”, Ion Arion.

În 30 noiembrie este programat un alt punct de atracție, de reconstituire militară, intitulat „Treceți batalioane române Carpații”.

Ziua de 1 Decembrie va debuta cu „Marșul Unirii”, pe traseul Gara Alba Iulia – Piața Tricolorului. „Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun”, citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” și un Te Deum la Catedrala Încoronării sunt alte manifestări care vor avea loc de Ziua Națională.

Nu va lipsi nici în acest an o ceremonie militară, chiar dacă una de mai mică amploare, nu de nivelul unei parade.

Programul dedicat Zilei Naționale a României se va încheia cu un spectacol de drone, care va lua locul focului de artificii nelipsit în ultimii ani.

Potrivit organizatorilor, programul poate suferi modificări de ultimă oră, în funcție de situația epidemiologică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.