Social

A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet și filosof Lucian Blaga

Miercuri a încetat din viață Dorli Blaga, fiica marelui poet Lucian Blaga, la vârsta de 91 de ani. Ea a contribuit la editarea operei complete a tatălui său.

Dorli s-a născut în data de 2 mai 1930, în Elveția, unde Lucian Blaga lucra ca atașat de presă la Legația Română. Numele său reprezintă unul dintre simbolurile centrale ale poeziei tatălui său, fiind un derivat de la cuvântul „dor”.

Dorli Blaga a studiat la un liceu din Sibiu în perioada războiului, după care la Liceul de fete „Regina Maria” din Cluj, cunoscut în prezent ca „Colegiul Național George Coșbuc”. Ea a început Facultatea de Fizică din Cluj, dar s-a transferat ulterior la Universitatea din București.

Împuternicită prin testament de Lucian Blaga, Dorli i-a administrat opera tatălui său și a fost deținătoarea drepturilor de autor. Ea a fost implicată profund în munca de valorificare și recuperare a operei tatălui său.

Dorli și-a adus contribuția la editarea romanului „Luntrea lui Caron” al lui Lucian Blaga și, totodată, a colaborat la redactarea biografiei tatălui său, în patru volume.

De asemenea, Dorli Blaga a scris și un volum de memorii, intitulat „Tatăl meu, Lucian Blaga”.

Ignorată de televiziuni

Prezentatorul TV Dan Negru a postat în luna noiembrie pe rețelele de socializare faptul că le va propune colegilor din televiziune să o „ia în seamă pe fiica lui Blaga” pentru programele de 1 Decembrie, fiindcă poveștile ei sunt extraordinare.

„Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga. La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare. Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu’ când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza. Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga! „Viața e o plimbare spre somn” , zicea tatăl lui Dorli. Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la TV de 1 decembrie. Cât încă se mai poate! Tatăl ei are o statuie sau o stradă în fiecare oraș românesc…”, a postat Dan Negru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.