Administrație

Cioroianu: Observatorul astronomic de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia necesită lucrări serioase

Observatorul astronomic, mai exact turnul în care acesta a funcționat până în 1849, când a fost bombardat, reprezintă „partea vulnerabilă” a clădirii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, care necesită „lucrări serioase”, potrivit managerului interimar al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.

Prezent miercuri la Alba Iulia la vernisajul expoziției „Un proiect european – preocupările astronomice ale episcopului Ignatius de Batthyany”, Adrian Cioroianu a vizitat, alături de oficialitățile județene și locale invitate, și spațiul Observatorului Astronomic.

„Observatorul astronomic este partea vulnerabilă a clădirii în momentul de față. (Restul clădirii – nota red.) este într-o stare rezonabilă. Observatorul necesită lucrări serioase atât la nivelul acoperișului, cât și la nivelul ferestrelor în principal, pentru că, în decursul timpului, s-a infiltrat apa și diferențele de temperatură dintre vară și iarnă, așa cum se întâmplă la noi, în condiții de umezeală au dus la deteriorarea unor ziduri și a tocăriei. Văruiala, care, de asemenea, este cea originală. Ori, eforturile noastre trebuie concentrate asupra observatorului. Ce depinde de noi suntem dispuși să facem, în condițiile în care vom avea și o anumită continuitate, atât la nivelul instituției pe care o reprezint, și nu mă feresc să spun că eu sunt cel de-al optulea director interimar în ultimii 7 ani. La nivelul miniștrilor, ați văzut și dumneavoastră ritmul în care se schimbă la noi miniștrii Culturii. Asta uneori influențează și abordarea unor proiecte concrete, precum este acesta, pentru că, practic, un ministru sau director al Bibliotecii Naționale orice ar începe de multe ori nu poate să continue mai mult de câteva luni, ceea ce ne duce într o situație de-a dreptul aberantă uneori”, a afirmat Adrian Cioroianu.

Primul anuar al acestui observator astronomic a apărut în 1798, iar aici s-a dus o activitate științifică, fiind consemnate matematic, cu precizie, zilnic, toate datele.

Al treilea observator astronomic din Transilvania, după cele din Cluj și Sibiu, cel de la Alba Iulia păstrează încă multe, și într-o remarcabilă stare, din piesele de aparatură aduse de episcopul Ignac Batthyany de la Londra sau Viena. Multe dintre acestea au fost expuse miercuri.

În încăpere se vede inclusiv cum a fost trasată încă de acum peste două secole linia meridianului.

Turnul care a găzduit observatorul a fost bombardat în 1849, când a ars aproape în întregime plafonul, iar telescopul principal a fost distrus. Pereții, pe care se mai păstrează blazonul episcopului, sunt aproape intacți.

Între 1792 și 1798, episcopul Ignac Batthyany, un erudit desăvârșit, mare codicolog, savant și, deopotrivă, mecena, numit episcop al Diecezei Transilvaniei către sfârșitul secolului al XVIII-lea, a finanțat și coordonat lucrările de amenajare în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia a unui institut bazat pe statutul societății savante „Societas Litteraria Assiduorum”, în cadrul acestuia urmând să funcționeze Biblioteca, Observatorul Astronomic și Tipografia diecezană.

În vara lui 1798, episcopul a semnat actul fundației sale, Institutum Batthyanianum, document cunoscut ulterior ca testament. Prin acest act, el a donat Provinciei Transilvania observatorul astronomic, biblioteca și toate colecțiile personale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.