Sănătate

Medicamente care previn și tratează CoViD-19. Care medicamente nu au, de fapt, efect?

Deși vaccinarea este principalul instrument de protecție împotriva infecției, există medicamente care previn și tratează CoViD-19 care sunt sigure și eficiente.

În pandemia de CoViD-19, subiectul medicamentelor care ajută în tratarea infecției a fost unul foarte controversat și a creat confuzii în ceea ce privește ce e eficient și ce nu.

Chiar dacă unor medicamente li s-a făcut multă reclamă în pandemie și au fost descrise chiar ca „miraculoase” în mediul online, este important să ne informăm din surse sigure pentru a afla dacă aceste medicamente ne fac mai mult bine sau rău.

În acest articol veți putea citi mai multe despre medicamentele care previn și tratează CoViD-19, care au fost „declarate” eficiente și sigure de către experți mondiali, dar și despre medicamentele de care trebuie să vă feriți.

Există 10 medicamente pe care experții le-au selectat ca fiind eficiente în tratarea infecției de CoViD-19 fiindcă sunt produse care previn infectarea cu CoViD-19, reduc nevoia de spitalizare și previn pacienții spitalizați să ajungă în stadii critice sau chiar să moară, potrivit Comisiei Europene.

Există trei medicamente care previn și tratează formele ușoare de CoViD-19 și care au avut rezultat în urma trierii efectuate, care au la bază anticorpi antivirali monoclonali, antivirale de uz oral și modulatori imuni. Anticorpii antivirali monoclonali din aceste medicamente care previn și tratează CoViD-19 mimează anticorpii naturali generați de sistemul imunitar împotriva CoViD-19, potrivit Comisiei Europene.

Experții au dovedit că sunt medicamente foarte naturale și sigure. Acești anticorpi au ca efecte vindecarea unei infecții, în special când încă e devreme și simptomele sunt ușoare, și prevenirea unei eventuale infectări. Aceștia sunt administrați prin injecție.

Medicamente care previn și tratează CoViD-19:

  • Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche.
  • Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GSK.
  • Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab și cilgavimab, de la AstraZeneca.

Pe lângă cele menționate deja, mai există medicamente care tratează CoViD-19, dar care sunt mai eficiente la formele mai grave. Acestea vizează antiviralele orale și imunomodulatorii.

Medicamente care tratează Covid-19 – antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului.

Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Medicamentele se iau câteva zile la rând și sunt mai rezistente la variante ale CoViD-19. Este vorba de:

  • Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD (cunoscută sub denumirea de Merck în SUA și Canada).
  • PF-07321332, de la Pfizer.
  • AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.

Medicamente care tratează CoViD-19 – imunomodulatorii sunt medicamente care pot regla reacția excesivă a sistemelor imune, motiv pentru care pacienții trebuie să fie spitalizați. Aceste medicamente oferă tratament simptomatic pentru bolnavii care au forme grave, în ciuda vaccinării sau a antiviralelor administrate. Medicamente care tratează CoViD-19, după aceste criterii:

  • Actemra (tocilizumab), de la Roche.
  • Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia.
  • Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly.
  • Lenzilumab de la Humanigen.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.