Economie

Senatorul Matieș: „Țăranii, singurii dezavantajați de propunerea legislativă privind creșterea porcilor”

Senatorul social-democrat de Alba, Călin Gheorghe Matieș, a susținut vineri, într-o conferință de presă, că, în forma în care a fost adoptată în Comisia pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală propunerea legislativă privind exploatațiile de creștere a suinelor și de combatere a pestei porcine africane în România L435/2021, țăranii vor fi „singurii dezavantajați”.

„Ieri (joi – nota red.) după amiază, în Comisia de Agricultură a fost aprobată Legea 435/2021, legea care prevede condițiile de creștere a porcinelor în gospodării și în ferme. Am fost singurul parlamentar care a votat împotrivă în această comisie. A mai fost un parlamentar care s-a abținut, iar șapte voturi au fost pentru. De ce am votat împotrivă? Am explicat votul meu și în cadrul Comisiei: pentru că țăranul sau ferma de familie au fost singurii defavorizați și sunt singurii defavorizați în această lege”, a declarat senatorul PSD de Alba.

Călin Gheorghe Matieș a spus că această lege împarte crescătorii de porci în două: fermă non-comercială și fermă comercială.

„Ce spune la fermă non-comercială? Spune că avem voie să ținem doar cinci porci. Cinci porci, fără scroafă, fără reproducție, purceii trebuie cumpărați doar de la ferme autorizate. Trebuie purceii crotaliați. Porcii se țin doar pentru consum familial. Produsele sunt doar pentru consum familial. Ele se pot consuma doar în gospodărie, ceea ce înseamnă ‘adio cârnaț sau slănină trimisă în Spania la copii’, ‘adio slănină dusă la prietenii din București, să vadă ce produse avem noi în Ardeal’ și așa mai departe. Nu mai e voie să se dea furaj sau hrană animalului decât după 30 de zile de la recoltare, ceea ce înseamnă că s-a terminat cu lucerna proaspăt cosită dată la porci, s-a terminat cu iarba sau urzicile duse la porci. O altă cerință: așternutul porcului trebuie să fie la 90 de zile de la recoltare. Asta sunt criteriile pentru fermele non-comeciale”, a susținut social-democratul.

Matieș a mai spus că legea va fi supusă luni la vot în Parlament.

„O să solicit colegilor mei în plen să nu voteze această lege. Motivarea colegilor mei a fost că pesta porcină africană face ravagii. Da, sunt de acord, pesta face ravagii, dar cel mai mare vector de împrăștiere este omul, după care porcul mistreț”, a conchis acesta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.