Administrație

Biserica de lemn din Săliștea intră în renovare. Astfel renovată, va fi parte dintr-un parc tematic

Imagine din biserica de lemn din Săliștea

Biserica de lemn din localitatea Săliștea, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, înscrisă pe lista monumentelor istorice, va intra într-un proces de restaurare și conservare, a anunțat, pe contul său de socializare, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Biserica a fost ridicată pe locul vechiului lăcaș de cult al Mănăstirii Afteia – Cioara. Lucrările de edificare au fost finalizate în anul 1798, cuprinzând și elemente din vechea biserică de la Afteia, din perioada Sfântului Sofronie.

Stilul arhitectural este de inspirație hunedoreană al bisericilor de lemn. Patrimoniul iconografic este format din icoanele împărătești și o icoană Deisis, pictate de monahul Chiril la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cât și din icoane de Laz, aparținând pictorilor Simion, Toma și Sima, realizate în secolul XIX, mai precizează demnitarul.

„Biserica moment istoric va intra într-un proces de restaurare și conservare, urmând a face parte dintr-un traseu tematic adresat vizitatorilor, având în vedere atât caracterul ei spiritual, cât și istoric, Cioara fiind unul din locurile rezistenței românești din Transilvania în vremurile în care a fost construit acest lăcaș ortodox”, mai transmite Ion Dumitrel.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.