Economie

Atac preventiv. Noul operator de salubritate din Alba Iulia acuză „o situație dezastruoasă” a colectării deșeurilor

Fotografie de arhivă

Noul operator de salubritate din Alba Iulia susține că, în urma monitorizării punctelor de colectare a deșeurilor din municipiu, a constatat „o situație dezastruoasă”, deșeurile fiind adunate de către cetățeni amestecat, iar lângă containere au fost găsite inclusiv canapele și alte obiecte voluminoase.

„În vederea pregătirii cât mai eficiente a preluării activității de colectare și transport al deșeurilor municipale din Alba Iulia, reprezentanții Asocierii RER Vest – ReTim efectuează în ultima perioadă verificări ale situației curente la cât mai multe platforme de colectare din municipiul reședință de județ. Şi în dimineața de 24 noiembrie 2021 au fost realizate monitorizări în zona centrală, atât la platformele din zonele de blocuri, cât și la case individuale. La fel ca în zilele precedente, au fost identificate neconformități la majoritatea celor peste 25 de puncte de colectare verificate”, se menționează într–un comunicat remis, miercuri, Agerpres.

Potrivit sursei citate, situațiile neconforme sunt la majoritatea adreselor, dar la mai multe puncte îndeosebi din zona centrală din Alba Iulia au fost identificate probleme, respectiv în Piața Consiliul Europei, străzile Nicolae Titulescu și Nicolae Bălcescu și Calea Moților.

Printre neconformitățile constatate se numără faptul că deșeurile sunt colectate amestecat (nu se face colectare separată), sunt deșeuri vegetale (frunze, crengi) depozitate în sau lângă containere, fiind abandonate lângă acestea și deșeuri voluminoase (canapele și alte obiecte mari), deșeuri din construcții și demolări, cauciucuri de automobile, ambalaje nestrivite și nepliate.

În prezent continuă și operațiunea de dotare a punctelor de colectare de la blocuri cu containerele noului operator. Până miercuri au fost amplasate 740 de containere, din care 374 negre și câte 122 de pubele galbene, albastre și verzi.

„Mai sunt de amplasat doar 24 de containere negre. Data finalizarea amplasării la toate punctele de colectare de la blocuri este mâine, joi, 25 noiembrie 2021”, transmite operatorul.

În conformitate cu OUG 92/2021, toți producătorii și deținătorii de deșeuri au obligația să colecteze deșeurile separat și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite. Deșeurile trebuie sortate și depuse corespunzător în recipiente, astfel: în containerul verde – ambalaje din sticlă (exclus plastic, PET etc.), în containerul galben – deșeuri reciclabile din plastic (ambalaje de PET) și metal (doze și conserve), în containerul albastru – deșeuri din hârtie și carton, iar în containerul negru – orice deșeu menajer care rămâne după folosirea corectă a recipientelor colorate amintite. Sunt excluse deșeurile voluminoase, cele periculoase, deșeurile din construcții sau deșeurile verzi (crengi, frunze etc.).

În august, primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, anunța că gunoiul menajer va fi colectat selectiv, pe 5 fracții, începând din această toamnă, de către societatea care a câștigat licitația pentru colectarea deșeurilor din municipiu. El s–a arătat convins că locuitorii vor învăța rapid codurile de culoare.

Alba Iulia s–a confruntat în ultimul an cu o problemă majoră în ceea ce a însemnat ridicarea gunoiului menajer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.