Mozaic

Orchestra Română de Folclor va fi lansată de Ziua Națională a României

Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României, va fi lansată în 1 Decembrie, de Ziua Națională, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres, de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Orchestra este un proiect cultural al Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba, instituția urmând să lanseze și o producție proprie (concept artistic, regie de sunet, filmare, montaj și masterizare), respectiv Concertul extraordinar de folclor ‘Alba unește România’. Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’”, se menționează în comunicat.

În cadrul concertului de lansare a orchestrei, eveniment organizat sub mottoul „Alba unește România”, dedicat Zilei Naționale a României, sunt prezenți peste 65 de artiști din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Republica Moldova.

Inițiator și dirijor al orchestrei este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Filmările concertului au fost realizate recent la Palatul Cultural din Blaj, cu inserții de pe Câmpia Libertății din Blaj, Piața Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului și Sala Unirii din Alba, precum și cu prezența unora dintre cei mai iscusiți meșteri tradiționali din România. Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România” se bucură de prezența celor mai importanți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără. El va fi difuzat în ziua de 1 Decembrie, de numeroase posturi de televiziune din țară. De asemenea, va fi distribuit spre difuzare tuturor misiunilor diplomatice ale României din toată lumea și Institutelor Culturale Române din străinătate.

Pentru participanții la manifestările de la Alba Iulia, concertul va fi difuzat pe patru ecrane led amplasate în Cetatea Alba Carolina (Sala Unirii, Monumentul Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului și Piața Cetății).

Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia, organizează și în acest an o serie de activități omagiale, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.