Mozaic

Colecția Elie Bufnea este expusă în premieră la Sala Unirii

Elie Bufnea, în timpul primului război mondial, în uniformă de ofițer

O serie de documente și fotografii adunate de Elie Bufnea în perioada în care a făcut parte din cel de al doilea Corp al Voluntarilor Români din Siberia, obiecte donate de acesta, printr-un colet poștal, Muzeului Național al Unirii în 1976, au fost expuse joi, în premieră, la Sala Unirii din Alba Iulia, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României.

Potrivit reprezentanților MNU Alba Iulia, colecții particulare ori arhive personale au intrat, de-a lungul timpului, în patrimoniul instituției la dorința expresă a posesorilor lor, unul dintre aceștia fiind Elie Bufnea, care, în 1976, a ales ca documentele, ziarele și fotografiile adunate în perioada în care a făcut parte din cel de al doilea Corp al voluntarilor din Siberia, dar și cărțile ori manuscrisele scrise ulterior să fie păstrate aici.

Născut în comuna Runc, din județul Alba, la 22 august 1896, Elie Bufnea a trecut, în 1915, împreună cu Octavian Goga, granița în România, în încercarea de a scăpa de încorporare și pentru a-și putea continua studiile. Intrarea României în război l-a surprins la București, ca elev al Liceului „Gheorghe Lazăr”. După intrarea României în război s-a înscris voluntar în armata română, în Regimentul 13 Dorobanți, în cadrul căruia a luptat în bătăliile pentru apărarea Moldovei din vara anului 1917. După pacea de la Buftea-București s-a hotărât să plece în Siberia, pentru a intra în Corpul Voluntarilor Români de acolo, în intenția de a lupta apoi pe frontul francez.

După nenumărate peripeții, a reușit să ajungă la voluntarii români din Celeabinsk, fiind menționat în „tabloul ofițerilor Corpului Voluntarilor Români” alcătuit în noiembrie 1918, ca sublocotenent. A fost ofițer de arme al Batalionului IV din Regimentul I Horea, în ianuarie 1919 fiind numit instructor al „Școlii Militare Române pentru pregătirea de ofițeri”, școală înființată în cadrul legiunii, pentru voluntarii români.

„S-a implicat direct în misiuni specifice împotriva bolșevicilor. Pentru modul în care și-a condus trupa, a fost decorat de amiralul Kolceak cu Ordinul Sf. Ana clasa a 3-a, cu săbii și lente. A fost inclus apoi printre membrii misiunii militare conduse de Victor Cădere pentru organizarea repatrierii voluntarilor, primind și o sarcină mai delicată, pe care a dus-o la bun sfârșit – repatrierea din Japonia a osemintelor fostului ambasador român Nicolae Xenopol, decedat în 18 decembrie 1917. A revenit în țară doar în 1921, după evacuarea tuturor voluntarilor legiunii”, au explicat muzeografii.

A absolvit Facultatea de Drept din Iași, în 1924, fiind „avocat pledant” în Baroul Ilfov până în 1948. În această perioadă a continuat să scrie în presă și să susțină conferințe legate de Legiunea Română din Siberia. În 1931 a publicat cea mai importantă carte a sa, „Cruciați, tirani și bandiți. În Rusia Sovietelor” (vol. I), „În Siberia lui Kolceak” (vol. II), un jurnal al evenimentelor trăite de la plecarea din România până la reîntoarcerea acasă.

Experiența trăită în Japonia a fost povestită într-o altă carte, „Pe drumuri japoneze (Siberia, Mandjuria, Japonia, Havai)”, editată în 1933.

În 1949, acuzat de colaborare cu rezistența anticomunistă din Munții Apuseni, a fost arestat și închis timp de șase ani la penitenciarul Jilava. După eliberare, în 1956, s-a angajat jurisconsult la Întreprinderea regională de Contractări și Achiziții din București, de unde s-a pensionat în 1968. A murit în 26 martie 1987, la vârsta de 91 de ani.

În 1989, fiica lui Elie Bufnea a dăruit Muzeului din Alba Iulia ultimele fotografii surprinse în perioada în care tatăl său s-a aflat în Corpul Voluntarilor Români din Rusia, un manuscris, dar și decorațiile acestuia, Crucea de Război 1916-1918, Ordinul Steaua României și medalia Ferdinand.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.