Mozaic

Peste 550 de militari vor participa la parada de la Alba Iulia de 1 Decembrie

Aproximativ 550 de militari, constituiți în 9 detașamente de defilare pe jos, cărora li se vor alătura 9 detașamente de defilare cu mijloace terestre, de la vehicule de luptă Humvee ale forțelor pentru operații speciale până la transportoare Piranha, vor participa de 1 Decembrie la parada de la Alba Iulia, prilejuită de Ziua Națională a României.

Anul trecut, din cauza faptului că Alba Iulia se afla în carantină, a fost doar o ceremonie militară cu efective reduse, fără tehnică militară și fără public, organizatorii limitând numărul celor prezenți – soldați, oficialități, invitați, jurnaliști – la maximum 100. De această dată, chiar dacă, inițial, s-a afirmat că la ceremonii vor lua parte în jur de 300 de militari, fără tehnică, organizatorii au decis să crească numărul celor care vor defila de Ziua Națională a României la Alba Iulia la peste 550, la paradă urmând să fie prezentată și tehnică de luptă.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, Agerpres, de către Biroul informare și relații publice al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, la Alba Iulia vor avea loc, în 30 noiembrie și 1 Decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Astfel, marți, 30 noiembrie, vor fi ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria. Tot marți, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României, detașamentul de onoare urmând să fie constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 15,00, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii, după care, în continuare, va avea loc parada militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 9 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 550 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă „Unirea” al județului Alba), a 9 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă Humvee ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestră Gepard și Himars, transportoare Piranha III și Piranha V, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională) și aeronave militare ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” (elicoptere IAR 330 Socat și avioane MiG 21 LanceR).

Toate activitățile vor fi organizate și se vor desfășura cu respectarea măsurilor privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, avându-se în vedere numărul de persoane permis de cadrul legal și de Hotărârea de Guvern nr. 1183 din 8 noiembrie 2021. Masca de protecție este obligatorie pe toată durata desfășurării evenimentelor, precizează Biroul informare și relații publice al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Până la izbucnirea pandemiei, zeci de mii de oameni asistau la parada militară de la Alba Iulia de 1 Decembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.