Sănătate

Răzvan Cherecheș: „Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron, incredibilă. De 5 ori mai infecțioasă decât Delta”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, trage un semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină de coronavirus, denumită Omicron.

Această tulpină ar putea fi de cinci ori mai infecțioasă decât cea anterioară, tulpina Delta, spune specialistul din Cluj: „Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă – vedeți cu roșu (foto 2 în galerie). Dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale. Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0”.

Risc ridicat de răspândire în Europa

Riscul este „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă de CoViD-19, numită Omicron și detectată inițial în Africa de Sud, să se răspândească în Europa, a anunțat vineri seară agenția de sănătate a UE, notează AFP.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că „nivelul general de risc pentru UE și SEE (Spațiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este considerat ridicat pentru foarte ridicat”.

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong și în Belgia, țară membră a UE.

Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a CoViD-19

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.