Economie

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda a fost deschis circulației. Se poate circula „cap-coadă” de la Sebeș la Turda

Ultimul lot al Autostrăzii Sebeș-Turda, lotul 2, în lungime de 24,25 kilometri, între Alba Iulia și Aiud, a fost deschis circulației rutiere marți, puțin înainte de ora 15,00, cu anumite restricții.

Darea în circulație a tuturor tronsoanelor autostrăzii A10 Sebeș – Turda a avut loc la șapte ani de la începerea lucrărilor și cu cinci ani întârziere față de termenul avansat inițial, respectiv după trei ani față de deschiderea loturilor 3 și 4 și după un an față de lotul 1.

Cel puțin o sută de mașini erau în coloană la nodul rutier de la Alba Iulia în momentul deschiderii circulației. Așteptarea a creat blocaje în special în zona sensului giratoriu de la intrarea pe capătul tronsonului Alba Iulia Nord, cei care veneau dinspre sebeș fiind nevoiță să aștepte și un sfert de oră pentru a coborî de pe austradă, în condițiile în care nu se dăduse încă liber circulație pe Lotul 2.

De asemenea, tot de marți se poate circula integral pe întreg lotul 1, unde în 3 decembrie 2020 au fost deschiși traficului primii 14,8 din cei 17 kilometri, precum și pe circa 2 kilometri de pe lotul 3 de la joncțiunea cu lotul 2.

Din cauza unor alunecări de teren în zona localității Oiejdea, traficul va fi restricționat în zonă, pe o distanță de 1,5 kilometri, pe o bandă pe sens, până în primăvara anului 2022. Potrivit Ministerului Transporturilor, pe acest sector se va circula în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de drum național, cu limitarea vitezei la 60 km/h. Pe restul lotului 2, limitarea este la 100 de km/h.

Luni, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că lotul 2 va fi dat în circulație „fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-și au locul, pentru că nu e loc de festivism”.

Astfel, de marți se poate circula integral pe Autostrada Sebeș-Turda, care ar fi trebuit, potrivit planurilor inițiale, să fie finalizată în 2016.

Proiectul „Construcția autostrăzii Sebeș-Turda” a presupus execuția a 70 de kilometri de autostradă, ce vor asigura o legătură directă și rapidă între Autostrada A1, Sibiu – Nădlac, parte din Coridorul IV Pan-European, și Autostrada A3, numită și Autostrada Transilvania. De la Alba Iulia se poate circula acum pe autostradă spre Sibiu, Deva și Cluj-Napoca.

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, în lungime de 17 kilometri, a fost executat de Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcții SRL, lotul 2, în lungime de 24,25 kilometri, de Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – SC Euro Construct Trading 98 SRL, lotul 3 de Tirrrena Scavi, iar constructorul pentru lotul 4 a fost Asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH.

Lucrările au fost finanțate prin Fondul de coeziune (85%) și din bugetul de stat (15%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.