Sănătate

Este varianta Omicron rezultatul inegalității accesului la vaccinurile anti-CoViD?

Arnaud Fontanet, membru al consiliului științific, care consiliază guvernul de la Paris, și epidemiolog la Institutul Pasteur

În octombrie 2020, în timp ce oamenii de știință din întreaga lume se întreceau pentru a dezvolta un vaccin împotriva CoViD-19, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat asupra pericolului „naționalismului” în materie de vaccinuri, scrie AFP într-un articol publicat la 30 noiembrie pe platforma media European Data News Hub (EDNH).

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat la acea vreme, într-un discurs transmis prin videoconferință, că singura modalitate de a învinge pandemia de CoViD-19 este asigurarea accesului echitabil la vaccin al țărilor sărace.

„Când avem un vaccin eficient, trebuie să îl și folosim în mod eficient”, a declarat el atunci.

„Și cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să vaccinăm unii oameni din toate țările, mai degrabă decât toți oamenii din unele țări. Naționalismul în materie de vaccinuri va prelungi pandemia, nu o va scurta”, a mai spus șeful OMS.

Un an mai târziu, inegalitatea accesului la vaccinuri este incontestabilă.

Ţări bogate, precum Franța și Japonia, au administrat cel puțin o doză la peste 75% din populațiile lor.

În Africa de Sud – unde varianta Omicron a fost depistată pentru prima dată – doar un sfert din populație a fost complet vaccinată, iar aceasta este una dintre cele mai mari rate de inoculare de pe continentul african.

Este însă inegalitatea în materie de vaccinuri motivul apariției noii variante de coronavirus Omicron?

Experți francezi însărcinați să informeze guvernul cu privire la răspunsul la pandemia de coronavirus afirmă că Omicron a apărut probabil la un pacient cu un sistem imunitar deprimat și este rezultatul unui lung șir de mutații care s-au acumulat în timpul unei infecții cronice.

Însă, indiferent de sursa sa, răspândirea noii variante de coronavirus ar fi fost „cu atât mai lentă, cu cât imunitatea populației din jur era mai ridicată”, a declarat pentru AFP Arnaud Fontanet, membru al consiliului științific, care consiliază guvernul de la Paris, și epidemiolog la Institutul Pasteur.

„Vă puteți imagina că o răspândire a virusului în timpul epidemiilor necontrolate creează mai multe posibilități pentru apariția de noi variante”, a declarat el.

Un șoc necesar

„Mi-ar plăcea ca acest nou motiv de îngrijorare să șocheze lumea pentru ca aceasta să-și da seama de importanța vaccinării populației la scară globală”, a spus Fontanet.

„Planeta va fi în siguranță doar atunci când vom atinge un nivel de imunitate globală care limitează semnificativ răspândirea și posibilitatea apariției de noi variante”, a mai spus el.

Organizația Mondială a Sănătății a tras din nou un semnal de alarmă cu privire la inegalitatea în materie de vaccinuri în septembrie, când multe țări bogate au început să ia în calcul vaccinarea cu cea de-a treia doză a adulților vaccinați, în timp ce altele au luat în considerare vaccinarea copiilor.

Directorul OMS le-a cerut atunci țărilor să evite administrarea de doze booster anti-COVID până la sfârșitul anului, subliniind că milioane de persoane din întreaga lume nu au primit încă o doză de vaccin.

„Nu voi rămâne tăcut atunci când companiile și țările care controlează furnizarea globală de vaccinuri cred că populația săracă a lumii ar trebui să se mulțumească cu resturile”, a spus el.

Mecanismul COVAX, schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor, condus de OMS și alianța pentru vaccinuri Gavi, este menit să ofere unui număr de 92 de țări cu venituri mici și medii vaccinuri finanțate de state bogate.

COVAX afirmă că a reușit să administreze 500 de milioane de doze în 144 de țări și teritorii, iar președintele chinez Xi Jinping a promis luni Africii un miliard de doze de vaccinuri anti-CoViD, sub formă de donații sau de sprijin pentru producția locală.

Însă, într-o declarație comună publicată luni, Trustul african pentru achiziția vaccinurilor, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și COVAX au declarat că este nevoie de o îmbunătățire a calității donațiilor.

„Până în prezent, majoritatea donațiilor au fost ad-hoc, furnizate cu o notificare redusă în timp și termene de valabilitate reduse”, au spus organizațiile.

„Acest lucru a făcut extrem de dificil pentru aceste țări să planifice campaniile de vaccinare și să crească capacitatea de absorbție”, au mai spus ele.

„Vaccinarea populației lumii nu este doar o chestiune de doze”, a afirmat la rândul său Arnaud Fontanet.

„Trebuie să sprijinim sistemele de sănătate fragile și să facem eforturi pentru a convinge oamenii să se vaccineze”, a adăugat el.

„Urmați știința!”

După identificarea variantei Omicron, numeroase țări iau măsuri pentru a preveni răspândirea acesteia prin interzicerea zborurilor provenite din Africa de Sud, unde se pare că ar fi apărut noua variantă de coronavirus.

Japonia și Israelul au anunțat că își închid granițele.

Epidemiologii afirmă însă că aceste măsuri nu sunt justificate.

„Dacă sunteți îngrijorați de riscul pe care îl reprezintă Omicron, vaccinați-vă dacă nu sunteți deja”, a scris duminică pe Twitter virusologul american Angela Rasmussen.

„Continuați să respectați și alte măsuri de precauție. Şi, mai mult ca orice, urmați știința și susțineți cooperarea în materie de sănătate globală. Interdicțiile de călătorie nu vor ajuta, însă vor ajuta vaccinurile și echitatea în materie de sănătate globală”, a mai spus Angela Rasmussen.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.