Sănătate

Rafila: Trebuie să luăm măsuri temporare, până ne lămurim ce e cu această tulpină

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, în contextul confirmării primelor două cazuri cu varianta Omicron în România, că ar putea fi necesară adoptarea unor măsuri temporare, pentru a limita răspândirea virusului.

„Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm – nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. E un lucru important de știut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puține informații legate de evoluția clinică a pacienților infectați cu această tulpină și de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare față de această nouă tulpină”, a arătat ministrul, într-o declarație acordată presei.

Potrivit lui Rafila, cele două persoane confirmate cu varianta Omicron au simptome minore. Acesta s-a declarat optimist în ceea ce privește evoluția stării de sănătate a celor doi români.

„Ce putem să spunem, la categoria vești bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecție, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluția clinică este favorabilă și de multe ori trece neobservată. (…) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății a adăugat că în cadrul întâlnirii de la Guvern vor fi prezentate mai multe scenarii și vor fi formulate propuneri menite să limiteze transmiterea variantei Omicron în România.

El a subliniat că un alt criteriu important este aplicabilitatea măsurilor.

„Vom analiza în context european, avem un raport din partea MAE în ce privește diverse măsuri puse în aplicare și în alte țări din spațiul european. Încercăm să facem în așa fel încât să limităm sau să întârziem – pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realiști. Probabil că există în România și alte situații de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiți-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spațiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru. Important este – și toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii și lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a țărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a menționat Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei, în contextul apariției în România a două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, duminică, de la ora 11,00, la sediul Guvernului, o întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei – ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a informat sâmbătă seara Guvernul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.