Politică

Municipiul Alba Iulia, exemplu pentru programul de bugetare participativă

USR a anunțat, joi, că primarii din Timișoara, Brașov, Alba Iulia și Victoria lansează programe de bugetare participativă, cetățenii localităților pe care le administrează putând decide în mod direct ce proiecte vor fi implementate de administrațiile locale.

„Primarul USR Dominic Fritz a lansat recent programul «Timișoara decide!», primul program de bugetare participativă al orașului, născut pentru a răspunde ideilor, soluțiilor și nevoilor timișorenilor. 3 milioane de lei din bugetul local au fost alocați pentru acest proiect, suficienți pentru a finanța în jur de 10 proiecte propuse de cetățeni. Întregul proces se va derula pe o platformă online, creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, urmând a fi organizate ateliere de informare a cetățenilor care doresc să depună proiecte. Corectitudinea desfășurării programului va fi monitorizată de mai mulți reprezentanți ai societății civile”, se arată într-un comunicat transmis de USR.

Conform aceleiași surse, și primarul Brașovului, Allen Coliban, a reluat la începutul lunii noiembrie programul de bugetare participativă, 2 milioane de lei fiind alocați de la bugetul local pentru realizarea proiectelor propuse de cetățeni. Brașovenii au trimis 53 de proiecte care urmează să fie evaluate în luna decembrie și votate ulterior, urmând să fie implementate anul viitor.

La Alba Iulia, primarul USR Gabriel Pleșa a lansat, la începutul lunii septembrie, o nouă ediție a programului de bugetare participativă, în cadrul căruia locuitorii orașului au depus 51 de proiecte și comisia de specialitate a validat 24 dintre acestea. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate în jurul datei de 15 decembrie și vor fi implementate în 2022, bugetul alocat fiind de un milion de lei.

„La Victoria, în județul Brașov, primarul USR Camelia Bertea a lansat în vara acestui an campania «Tu decizi pentru Victoria!», primul exercițiu de bugetare participativă realizat în oraș. Votul proiectelor propuse de cetățeni s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie, proiectul câștigător fiind cel al unui ride sharing pentru trotinete electrice. Acesta urmează să fie implementat până la finalul lunii martie a anului viitor și va spori mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației, prin introducerea unui mijloc de transport simplu de utilizat, economic și care contribuie la protejarea mediului înconjurător”, se mai menționează în comunicatul USR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.