Sănătate

Când se va termina pandemia de CoViD-19? Despre pericolul pandemiei de teorii conspiraționiste

Rețelele sociale au devenit în această pandemie un mediu în care teoriile conspirației s-au viralizat. S-au răspândit, cu ușurință, știri false, iar taberele s-au polarizat, se arată într-un reportaj al Televiziunii Române.

Printre primele mituri legate de CoViD-19 și care încă mai este întreținut, cu precădere în online: virusul SARS-CoV-2 nu este mai periculos decât cel gripal. Iar gripa a omorât mai mulți oameni decât a omorât CoViD. Cum combatem aceste afirmații?

Medic ATI Florin Roșu, managerul Spitalul de Boli Infecțioase Iași, spune că există o foarte mare diferență, nu există comparație între virusul gripal și virusul SARS-CoV-2.

„Virusul gripal determină gripa, virusul SARS-CoV-2 determină CoViD-19. Din punctul meu de vedere, pandemia va dura până spre finalul anului 2022, începutul anului 2023, când cu toții vom putea preveni îmbolnăvirea CoViD-19. Putem să facem o comparație între gripă și CoViD-19 din următorul punct de vedere: vom avea prevenție printr-un vaccin antigripal și un vaccin anti CoViD-19 și printr-un tratament. Un tratament antigripal și un tratament anti CoViD-19”, afirmă medicul.

Apar și declarații controversate ale unor oameni cunoscuți în spațiul public. Cea mai recentă ar fi aceea potrivit căreia „vaccinurile nu ar avea prospecte precise” și „cei bolnavi, care se vaccinează, mor”. Cât de periculoase sunt aceste abordări?

„A privi CoViD-19 ca pe o boală care este o simplă gripă sau că nu există, este un percept total eronat. Cu toții trebuie să înțelegem: va urma și următorul val. Valul 5. Depinde de noi cum vom gestiona”, concluzionează medicul Florin Roșu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.