Mozaic

La noapte puteți vedea spectacolul Geminidelor. Ce este ploaia de meteori

În 2021, în noaptea de 13 spre 14 decembrie puteți vedea panta ascendentă a activității de maxim a curentului de meteori Geminide, maximul curentului pentru țara noastră, producându-se pe 14 decembrie, în jurul orei 7 dimineața, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Ploaia de meteori Geminide, unul dintre cei mai spectaculoși curenți de meteori, are loc, în fiecare an, în perioada 4 decembrie – 20 decembrie. Fenomenul poate fi observat pe tot globul, potrivit NASA.

În perioada de maxim sunt estimați să apară pe cer până la 150 de meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși.

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2021, Pământul trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ (3.200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul: steaua căzătoare. Tridimensional, totuși, resturile de mărimea nisipului expulzate din asteroid urmează o orbită bine definită în jurul Soarelui, iar partea de orbită care se apropie de Pământ este suprapusă în fața constelației Gemeni. Prin urmare, atunci când Pământul traversează această orbită, punctul radiant al resturilor care cad apare în Gemeni, acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”, potrivit blogs.nasa.gov.

Pe lângă condițiile meteorologice specifice perioadei, în noaptea de maxim Luna va fi aproape plină (80%) și va îngreuna observarea acestora. Totuși, după ce apune (în jurul orei 3), stelele căzătoare vor putea fi observate în condiții optime, privind la 45 de grade deasupra orizontului, înspre est, sud, vest sau nord. Pot fi observate şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, şanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic.

În mișcarea sa pe orbită, Pământul întâlnește curenții de meteori în aceleași zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Acești curenți de meteori poartă denumirea constelației sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide. Primele observații despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronicile chinezești, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuți peste 100 de meteori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.