Social

Solicitare neobișnuită: au cerut să-și dezgroape ruda moartă de CoViD pentru a o îmbrăca

O familie din Sibiu a dorit să-și dezgroape ruda decedată de CoViD-19 în urmă cu un an, pentru a o putea îmbrăca și a-i face o slujbă, însă cererea a fost respinsă, pentru că înmormântarea s-a făcut în 2020, după legea de atunci, iar legislația din prezent nu se poate aplica retroactiv, potrivit medicului legist Silviu Morar.

„Chiar am avut solicitări de genul exhumarea actuală ca să-l vadă încă o dată, deși există o procedură clară reglementată de identificarea cadavrului, înainte de a fi sigilat în acel sac impermeabil, din considerente, zic eu, normale, de protecția sănătății publice, totuși au dorit din nou acum, cum s-a relaxat legislativ, să-i facă o slujbă, dar asta nu e posibil la momentul actual. L-au identificat, dar suferă că nu au putut la momentul respectiv, acum un an, să facă toate slujbele și toate procedurile, inclusiv asta (îmbrăcarea celui decedat n.r.)”, a declarat, pentru Agerpres, Silviu Morar, medicul legist șef al Serviciului Județean de Medicină Legală al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu.

Potrivit medicului sibian, a fost o singură solicitare pentru dezgroparea unui decedat de CoViD-19, îngropat în 2020, când pacienții infectați care mureau nu puteau fi îmbrăcați, ci puși direct în saci sigilați.

Medicul legist șef de la Sibiu a înțeles suferința familiei, însă le-a explicat că nu le poate aproba solicitarea, pentru că nu există o procedură. „Nu se poate face, pentru că legea nu se aplică retroactiv”, a spus medicul.

La începutul pandemiei, decedații infectați cu SARS-CoV-2 nu mai erau îmbrăcați, ci le erau sigilate trupurile în saci de plastic și ulterior puși în sicrie. De asemenea, nu se putea face privegherea celui decedat de CoViD-19, în anul 2020, după tradiția ortodoxă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.