Economie

O partea dintre microîntreprinderi vor fi taxate cu 16% din profit. Ordonanța va fi adoptată vineri

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Craiova, că ordonanța de urgență prin care microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 500.000 de euro și 1 milion de euro vor fi impozitate cu 16% pe profit și nu cu 1% pe venit, cum este acum, va fi adoptată vineri.

„A fost o propunere susținută de către ministrul Finanțelor cu scăderea acestor plafoane de la 1 milion de euro la 500.000 euro. Este un calcul realizat de Ministerul Finanțelor și asigură un cuantum la bugetul de stat estimat la 300 milioane lei, iar argumentul a fost că odată cu această scădere se asigură pentru IMM-uri granturi, să poată beneficia de o compensare și dezvoltare în proiectele viitoare. Elementele de detalii sunt în transparență, iar ordonanța care va fi adoptată mâine și vor mai fi discuții în Guvern și ajustări”, a declarat joi, la Craiova, premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit proiectului de OUG publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului de Finanțe, pragul veniturilor până la care o companie poate fi încadrată în categoria microîntreprindere se va reduce anul viitor de la 1 milion de euro, cât este în prezent, la 500.000 de euro, aceasta fiind o condiție asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România și-a asumat o serie de reforme, cum este și cazul reformei în domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevăzută și măsura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal. Luând în considerare necesitatea îndeplinirii obiectivelor din Planul Național de Redresare și Reziliență, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului actului normativ.

Nicolae Ciucă a fost prezent, joi, la semnarea acordului pentru extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova, proiect finanțat din fonduri europene, prin POIM.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.