Social

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, aduce în discuție ideea stagiului militar pe bază de voluntariat

Imagine de la parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia (2021)

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, la Cluj, că este analizată o idee potrivit căreia în România să fie legiferat stagiul militar pe bază de voluntariat, dar să existe și posibilitatea plătirii celor care optează pentru o astfel de formă de instruire.

„Ar putea să fie o formă de instruire, dar nu în sensul de stagiu militar obligatoriu, o formă de instruire pe care tot mai multe țări au introdus-o în acest moment, o formă de voluntariat. (…) Există tineri care vor să facă instruire militară, care vor să participe la acest tip de educație și, atunci, prin voluntariat s-ar putea găsi această soluție. Evident că și voluntarii, în țări unde există voluntariat în armată, sunt plătiți. Adică, au o formă prin care sunt și plătiți, nu e voluntariat sută la sută. Dar câștigă și societatea, pot să câștige și ei și nu există obligativitate. Cred că aceasta este o soluție mai interesantă, pe care am putea-o discuta politic. Deocamdată, este la nivelul de idee. Eu, personal, cred că nu este o idee rea”, a spus Vasile Dîncu.

El a adăugat că, deocamdată, sistemul de recrutare este cel actual, cu o armată profesionistă.

„Am discutat în comisiile parlamentare de apărare, în comisiile reunite, am primit întrebări și sugestii în acest sens. Suntem într-o perioadă în care evaluăm, suntem într-o perioadă în care vrem să vedem de ce resurse am avea nevoie pentru asta și încercăm să vedem ce acoperire financiară am putea să avem pentru diferite soluții. Deocamdată, nu se schimbă acest sistem pe care îl avem în acest moment, al unei armate profesioniste, și discuția despre efective este o discuție majoră în Europa în acest moment”, a menționat ministrul.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat, vineri, alături de șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, la ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă Batalionului 400 Sprijin „Feleacu” și la activitatea de autoevaluare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, la sediul comandamentului diviziei din Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.