Sănătate

Varianta Omicron s-ar putea transmite prin aerosoli. Valeriu Gheorghiță: „E mai contagioasă, mai ales în spații închise”

Medicul militar Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-CoViD-19 din România, a anunțat că există date care sugerează că varianta Omicron s-ar transmite prin aerosoli. În spațiile închise în special, această variantă a virusului este „mult mai contagioasă”.

Președintele CNCAV a declarat că există date care sugerează că varianta Omicron s-ar transmite și prin aerosoli, context în care a făcut din nou un apel la respectarea măsurilor de protecție, respectiv pentru vaccinare.

„Pot să spun, uitându-mă la situația epidemiologică din țările europene, în mod deosebit la ceea ce se întâmplă în Danemarca, în Norvegia, în Marea Britanie, dar și în celelalte țări limitrofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri. Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puțin doi factori – și anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Mai mult decât atât, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreție respiratorie, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spații închise, slab ventilate”, a declarat dr. Gheorghiță, într-o conferință de presă.

El a subliniat că țările cel mai bine protejate în fața unui val generat de varianta Omicron vor fi cele cu rate crescute de vaccinare, dar și de administrare a dozei booster.

„Şi aici mă refer în mod deosebit la impactul asupra formelor severe. Este nerelevant la acest moment faptul că avem din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evoluție ușoară sau asimptomatică, pentru că în general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt cel puțin protejate parțial în urma faptului că au fost vaccinate sau aveau istoric de trecere prin boală. Deci aceste date încă nu sunt relevante pentru ceea ce e întâmplă la nivel populațional, acolo unde încă există populație vulnerabilă, nevaccinată suficient. Mesajul nostru este, evident, să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca cel puțin în zonele cu densitate populațională mare să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus. Tocmai de aceea este importantă protecția în fața acestei variante Omicron”, a adăugat oficialul CNCAV.

Potrivit acestuia, „datoria este să limităm, să întârziem răspândirea acestei infecții”.

Se constată o accelerare a numărului de cazuri

„Şi este evident că limitarea răspândirii se face prin respectarea măsurilor de prevenție – masca în mod deosebit și evitarea zonelor supra-aglomerate, aerisirea spațiilor închise – este foarte important acest lucru. Atenționez, pentru că se pare că are transmitere și prin aerosoli. Şi mai mult decât atât ceea ce este important, pentru protecția individuală, mai ales dacă avem factori de risc, vaccinarea este principala metodă prin care noi putem să reducem riscul să facem o formă gravă”, a spus președintele CNCAV.

Gheorghiță a adăugat că, „în măsura în care vom avea mai repede un următor val de îmbolnăviri este discutabilă, pentru că toate datele sunt în dinamică, dar în celelalte țări europene se constată o accelerare a numărului de cazuri”.

„Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauți. Sunt măsuri care practic vor întârzia răspândirea acestei infecții, dar ne așteptăm, evident, la o creștere în perioada următoare a numărului de cazuri, așa încât apelul nostru este ca în această perioadă, sigur, să ne bucurăm de timpul, liber, de vacanță, de cei dragi, dar să facem acest lucru respectând acele măsuri care ne asigură protecția noastră, dar și a celor dragi nouă. (…) Varianta Omicron este cât e poate de transmisibilă și nu trebuie să ne jucăm cu aceste lucruri”, a arătat dr. Gheorghiță.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.