Economie

Ministrul Finanțelor anunță câteva posibile majorări salariale

Majorări salariale pentru alte profesii ar putea avea loc la rectificarea bugetară, în acest moment primind bani doar profesorii și angajații din sistemul sanitar, a anunțat vineri, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

„Pandemia este în plină desfășurare. Ați văzut efortul depus de personalul sanitar, iar în zona aceea chiar, din punctul meu de vedere, exista o chestiune care nu mai era suportabilă. Brancardierii, infirmierele, personalul care se ocupă până la urmă de bolnavul care ajunge la ușa spitalului, până când e consultat de medic, cred că trebuia oarecum adus într-o zonă cât de cât de recuperare. (…) Deci, o spun de la început. Nu putem în acest moment mai mult, fiind și procedura de deficit excesiv declanșată, dar și faptul că încă România nu dovedește că poate să-și crească colectarea pe veniturile fiscale. E foarte important de menționat. Nu pe veniturile totale, ci pe veniturile fiscale. Eu zic că începem să recuperăm (…) Nu numai despre salarii este vorba în țara aceasta. E vorba de bani de dezvoltare, e vorba de ajuta comunitățile locale. Statul ar trebui să iasă din acel, v-am mai spus, permanent «n-am». Ar trebui să găsească resurse. Asta a fost echilibrarea pe educație și pe sănătate la acest moment. Știu că sunt și alte categorii socio-profesionale care așteaptă și un am rămas angajați să găsim o soluție în zona rectificării și, dacă suntem parteneri în primul rând cu mediul economic și facem ceea ce ne-am propus în program, sunt sigur că vom găsi soluții”, a explicat Câciu.

Întrebat dacă o majorare de salarii pentru polițiști ar fi posibilă în vara anului viitor, ministrul a răspuns: „cel mai devreme va fi la rectificare și probabil nu vor fi doar dânșii, există de recuperat chiar și în sănătate și în educație”.

„Dar haideți să ajungem în etapa în care avem, ca să spun așa, banii necesari. Pentru că nu uitați că suntem într-o zonă și de dificultate cu datoria publică și trebuie să ne menținem la un nivel în care să nu ajungem în acea prevedere a Legii responsabilității fiscal-bugetare care nu ne-ar mai permite nici măcar un leu să dăm la salarii”, a adăugat șeful de la Finanțe.

De asemenea, el a fost întrebat cu cât vor crește salariile în educație și sănătate și care este impactul bugetar.

„Aplicarea Legii 153 nu se face de către Ministerul Finanțelor. Ca impact vă spun că avem în jur de 900 de milioane de lei pe educație și 687 de milioane de lei pe sănătate. Ce pot să vă spun, că e o creștere medie de 7%. Undeva cam în zona aceasta. Dar este recuperarea din diferență”, a spus acesta, precizând că este „ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022”.

Ministrul Finanțelor a susținut că se va veni cu un calendar de modernizare a Legii 153 și de etapizare a restanțelor în 120 de zile.

„Prioritatea principală pentru acest moment a fost Legea bugetului de stat pentru stabilitatea economică și financiară a României. Efectul principal este pe dobânzi și pe cursul valutar. Le facem pe rând. În 10 zile am reușit să stabilizăm acest lucru și eu cred că nu o să avem o explozie a cursului valutar, adică să avem acea depășire de prag psihologic, cel puțin în primul semestru trebuie să mai facem câteva eforturi. Evident în timpul acesta am reușit să punem un pic, un pic, cât am putut în câteva zile. Eu vă spun că aceasta este lupta. Lupta este de recuperare a puterii de cumpărare din două perspective: cetățean și economie. Asta vrem să facem și nu e vorba de ministrul Finanțelor, întreg Guvernul este preocupat pe de o parte să ducă investițiile, o să vă anunțăm investițiile care sunt de 7% din PIB, o să vedeți ce înseamnă 7%, pentru că mergem pe proiecte mature, dar să ducă investiții, să ducă dezvoltare în economie, dar să ducă și puțină recuperare către oameni, pentru că eu vă spun un lucru: ați auzit de capcana portugheză? Întreb presa și întreb pe toată această țară. O țară care e dezvoltată fără popor care poate să utilizeze acea infrastructură înseamnă un stat eșuat”, a afirmat oficialul MF.

De asemenea, Câciu a promis că se va face tot posibilul ca la rectificarea bugetară să se vină cu alte majorări pentru categoriile de bugetari care nu au primit nimic în acest moment.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.