Sănătate

Operații pentru îndepărtarea tumorilor din zona capului, efectuate la Spitalul din Alba Iulia

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia are un spațiu nou, modern, în care va activa compartimentul de chirurgie orală maxilo-facială

Patologia tumorală de la nivelul feței, gurii, maxilarelor, sinusurilor sau gâtului este abordată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde se efectuează operații pentru extirparea chisturilor maligne sau benigne. Astfel de intervenții chirurgicale au loc, fără întrerupere, din anul 2013 când a fost înființat compartimentul de Chirurgie orală și maxilo-facială, condus de către medicul primar Daniel Chișnoiu.

Compartimentul Chirurgie orală și maxilo-facială funcționează în cadrul secției ORL. În cadrul acestui compartiment sunt abordate diferite tipuri de afecțiuni ale cavității orale, capului și gâtului, ce au nevoie de tratament chirurgical, între care: extirpare tumori faciale, tratamentul anomaliilor dento-maxilare, extirparea tumorilor intraorale, nazale, de la nivelul gâtului, variate tipuri de cancere din sfera maxilo-facială, traumatisme cranio-faciale, corectare cicatrici, infecții în zona capului și gâtului (abcese și flegmoane ale gâtului și feței), malformații congenitale (despicături ale buzei și gurii) etc.

Intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor canceroase ocupă un loc important în activitatea acestei specialități medicale de la nivelul SJU Alba Iulia. Aceste operații au continuat și în vreme de pandemie. Sunt depistați pacienți care prezintă cancer la nivelul feței, cavității bucale (buze, limbă, planșeu bucal, mucoasă jugală, văl palatin etc.) gâtului sau altor zone ce țin de chirurgia orală maxilo-facială.

Dr. Daniel Chișnoiu atrage atenția asupra importanței prevenției și în acest domeniu. Pacienții trebuie să se adreseze medicului de familie când văd sau simt cele mai mici anomalii sau leziuni la nivelul feței, cavității orale sau gâtului, deoarece depistarea bolilor în faze incipiente salvează vieți.

Un caz depistat din timp va face ca pacientul să beneficieze de o intervenție chirurgicală minim-invazivă, lipsită de riscuri. De asemenea, tratamentele ulterioare vor fi mai puține, iar refacerea va fi mai rapidă. Situația medicală se complică dacă leziunea este mai extinsă, iar boala poate afecta alte organe vitale ale corpului.

„O patologie întâlnită în specialitatea noastră, de chirurgie orală și maxilo-facială, este patologia tumorală, atât tegumentară – tot ceea ce ține de tegumentele feței și gâtului, cât și mai ales patologia endo-orală și aici mă refer la formațiuni tumorale maligne la nivelul planșeului gurii, la nivelul limbii, la nivelul cerului gurii. Ne intersectăm și cu tumori în zona amigdalelor, a pilierilor amigdalieni. Aceste formațiuni, nesesizate la timp, pot duce inclusiv la deces. Din păcate, ne confruntăm și cu situații în care pacienții se prezintă destul de târziu la medic. De ce? În primul rând pentru că formațiunile tumorale maligne sunt, la început, nedureroase și nu creează probleme. Factorii favorizanți care duc la apariția cancerului la nivelul cavității orale, pe lângă fondul genetic, sunt fumatul, consumul de alcool distilat și igiena precară. Astfel, la nivelul gurii pot apărea leziuni ulcerative, ca formă de debut a cancerului. Transmit tuturor să aibă grijă de sănătatea lor și să se adreseze medicilor, inclusiv celor de familie, când au cele mai mici bănuieli privind posibila apariție a unei boli”, a spus medicul primar în chirurgie OMF, Daniel Chișnoiu.

Intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor în chirurgia orală maxilo-facială pot dura de la 20-30 de minute, și până la 12-14 ore, în funcție de complexitatea cazurilor, a explicat dr. Daniel Chișnoiu. În abordarea acestor afecțiuni se formează echipe mixte, din chirurgi OMF, chirurgi plasticieni, medici ORL, neurochirurgi, oncologi, în funcție de situație.

De asemenea, există o colaborare foarte bună cu medici chirurgi OMF din Sibiu, care vin la Alba Iulia, când există cazuri deosebite, în vreme ce dr. Daniel Chișnoiu se deplasează la Sibiu, când situația o impune, pentru cazuri similare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.