Economie

Studiu: În 2022 se așteaptă încetinirea considerabilă a creșterii economice

Un studiu al cercetătorilor Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare economică s-a încheiat și că se așteaptă o încetinire considerabilă a creșterii economice în 2022.

„Referindu-se la tendințele anului 2022, cercetătorii clujeni apreciază că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat și se așteaptă la încetinirea considerabilă a creșterii economice. Astfel, după o recuperare spectaculoasă în anul 2021, ritmul creșterii economice ar putea încetini semnificativ, estimările arătând o creștere de ‘doar’ 3,7% a PIB-ului în anul 2022”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Previziunea cercetătorilor clujeni se bazează, printre altele, pe faptul că în majoritatea țărilor (inclusiv în cazul României), valoarea PIB în termeni reali a atins sau a depășit deja nivelul înregistrat înaintea crizei (trimestrul 4 din 2019), sugerând că impulsul generat de redeschiderea economiilor, în mare măsură, s-a disipat deja.

De asemenea, după implementarea unui set de măsuri ultra-expansioniste în anii 2020-2021, este preconizat ca, în anul viitor, orientarea politicii fiscale și cea monetare să devină mai puțin acomodativă, atât pe plan extern, cât și cel intern. În acest context, este de așteptat inclusiv o normalizare graduală a cererii externe. În plus, creșterea bruscă a prețurilor de consum va avea un impact negativ asupra venitului real disponibil al populației (mai ales în prima jumătate a anului 2022), limitând ritmul creșterii consumului privat, menționează sursa citată.

„2022 va fi un an provocator din perspectiva menținerii echilibrelor psiho-socio-economice, de aceea, orice gestiune deficitară a pandemiei va genera efecte directe și imediate în evoluția societății și economiei naționale”, apreciază, potrivit comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Analiza este realizată de Școala de Științe Sociale a UBB, prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

„În 2021 am asistat la o revenire dinamică a economiei naționale, pe un orizont de timp de 3-4 ori mai scurt decât în situațiile crizelor economice anterioare, dar cu o pierdere importantă de ritm spre finalul acestui an. Un factor important în această evoluție este impulsul generat de redeschiderea economiilor naționale la nivel global. În 2022 se impune o schimbare de abordare în gestionarea situației economice naționale, fără a mai fi luat în calcul acest factor. Mai mult de atât, fără consecvență și coerență în deciziile care vizează economia națională nu vom reuși să continuăm stimularea creșterii consumului privat”, declară, potrivit comunicatului, decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață.

Potrivit aceluiași studiu, în ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, cercetătorii UBB se așteaptă ca rata anuală a inflației să-și atingă vârful în trimestrul 2 al anului viitor, iar ulterior să se tempereze gradual în linie cu stabilizarea prețurilor energetice și atenuarea blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare dar și în contextul normalizării politicii monetare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.