Social

S-a stins din viață Sorica Fărcașiu, „coregrafa județului Alba”

Sorica Făcașiu, „coregrafa județului Alba”

S-a stins din viață, la vârsta de 86 de ani, Sorica Fărcașiu, „coregrafa județului Alba”, cea care a îndrumat pașii multor generații de dansatori și a contribuit la cercetarea, conservarea, valorificarea și promovarea culturii tradiționale din județul Alba.

S-a născut la data de 31 martie 1935, la Apoldu de Sus, județul Sibiu. A absolvit școala Generală din localitate, apoi școala Pedagogică de fete Sibiu (1949-1953), școala Populară de Artă Deva, clasa de coregrafie (1960 – 1963), cursuri de perfecționare în domeniul coregrafiei (anual, 1968-1989). Începând din anul 1968 și până la pensionare, în anul 1989, a fost metodist coregraf, instructor principal, maestru dans, maestru coregraf la Centrul de Creație al Județului Alba. De-a lungul anilor a colaborat cu Asociația Etnografilor și Etnologilor din județul Alba, a fost membru în Asociația Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România, a avut colaborări și a acordat asistență de specialitate Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Alba și ulterior, Centrului de Cultură „Augustin Bena”, în derularea proiectelor culturale și de educație artistică, precum și altor numeroase așezăminte culturale din județul Alba.

A fost prețuită și respectată pentru că a știut mereu să-și impună principiile și să recunoască valorile. A iubit oamenii, iar ei, la rândul lor, au iubit-o, au ascultat-o și au înconjurat-o cu prețuire.

Bazându-se pe o cultură folclorică de necontestat, a fost permanent prezentă pe scenele țării și în emisiuni de televiziune, alături de cele mai reprezentative formații artistice ale județului.

„Va rămâne, în memoria generației prezente și viitoare, ca promotoare a folclorului autentic, o luptătoare neostenită pentru perpetuarea folclorului românesc. Fie-i țărâna ușoară!”, transmit reprezentanții Centrului de Cultura Augustin Bena Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.