Mozaic

Obiceiuri populare: Împușcarea și înmormântarea țurcii și finalul anului

Foto: Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Pe teritoriul județului Alba unul dintre obiceiurile de iarnă cel mai răspândit a fost colindatul cu țurca, scriu, pe contul de Facebook, reprezentanții Consiliului Județean. Practicat în aproape toate satele, el se mai păstrează sporadic doar în câteva localități, cum ar fi Uioara de Jos (Ciunga), Biia, Hăpria, Ghirbom și Straja.

Spre deosebire de localitățile din jurul satului, „Țurca” de la Straja, prezintă unele particularități ce se referă la modul de desfășurare a părții finale a obiceiului și anume, împușcarea și înmormântarea țurcii, care are loc în dimineața zilei de Anul Nou.

După cum este consemnat în „Obiceiuri și datini din județul Alba”, o caracteristică a măștii, este tendința de împodobire exagerată, diferite piese de artă populară, majoritatea componente ale costumului popular specific zonei: cingători, brâie, lăițare din mărgele colorate, batiste, curele, basmale etc, explică reprezentanții Consiliului Județean.

La „gazda țurcii”, feciorii din ceată ajutați de oameni mai vârstnici, care odinioară au jucat țurca, și de fetele din sat, împodobesc țurca. Din ceata feciorilor se alege doar vornicul, iar pentru celelalte funcții cum sunt cea de casier, colăcar și muzicanții sunt angajați dinafară și sunt de obicei oameni mai în vârstă, care la vremea lor au jucat țurca.

Țurcașii pornesc cu colindul de la gazda țurcii, apoi pornesc la reprezentanții satului, la fete și în cele din urmă la restul caselor, având grijă să nu rămână nici o gospodărie necolindată. În dimineața zilei de Anul Nou, țurca este omorâtă de un bărbat din sat înarmat, care stă ascuns și văzând-o cum joacă insinuează că o împușcă trăgând un foc de armă. Țurca cade la pământ, iar feciorul care a jucat-o o lasă jos și fuge să nu fie prins.

Ritualul înmormântării țurcii dă o notă distinctivă acestui obicei. Luată pe brațe și dusă la gazdă, țurca este bocită de ceată, iar un „popă” îi face slujbă. Aici este lăsată la gazdă două sau trei zile, așa cum se obișnuiește la mort, apoi aceiași feciori se strâng din nou pentru a o dezbrăca, restituind piesele și podoabele împrumutate, oamenilor din sat.

Împușcarea și înmormântarea țurcii are semnificația terminării anului care a trecut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.