Sănătate

Epidemiologul Octavian Jurma: „Cu foarte mult noroc poate vom reuși să controlăm pandemia”

Epidemiologul Octavian Jurma vine cu vești bune la început de an pandemic. El a explicat ce ne așteaptă din punct de vedere al evoluției cazurilor, dar și cum putem avea protecție mai bună în fața tulpinei Omicron.

Potrivit epidemiologului Octavian Jurma, deși tulpina sud-africană a coronavirusului, Omicron, este mult mai contagioasă decât Delta, riscul de spitalizare și de deces este mult mai mic pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală. Octavian Jurma a explicat că imunitatea protectivă mediată din celulele T (care este maximă la cei care au făcut doza booster sau au imunitate hibridă vaccinare+infectare) rămâne „un zid greu de trecut” de Omicron.

„Imunitatea protectivă mediată de celulele T rămâne un zid greu de trecut de varianta Omicron, chiar dacă această variantă depășește cu ușurință imunitatea neutralizantă mediată de celulele B prin anticorpi. Acest lucru înseamnă că deși Omicron ne infectează cu mult mai mare ușurință decât varianta Delta, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de Delta pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală”, a transmis Octavian Jurma pe Facebook.

Potrivit acestuia, protecția mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut și/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare). Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare și în privința protecției prin anticorpi. Așadar dacă ai boosterul făcut sau/și te-ai vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o amenințare la fel de mare pentru tine ca Delta și probabil chiar mai mică decât Alpha.

„Pentru cei nevaccinați vestea bună este că și trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecție chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună)”, a concluzionat Octavian Jurma.

Concluziile lui Octavian Jurma despre valul de Omicron:

  • boosterul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire
  • convalescența + Vaccinul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire
  • primele două doze ne protejează de îmbolnăvire
  • convalescența ne protejează de îmbolnăvire (variabil)

Totuși, epidemiologul este de părere că există anumite măsuri non-farmaceutice care ne protejează de valul de Omicron din țară.

„Din fericire pierderea capacității sistemului imun de a ne proteja de infectare cu Omicron, poate fi compensată de măsuri non-farmaceutice: masca FFP2/N95, distanțare fizică, igienă, aerisire/filtrare. Circulația virusului poate fi limitată prin testare (certificat verde)”, apreciază Jurma.

„Masca + vaccinul oferă așadar o protecție foarte bună și în valul 5-Omicron. Cu ajutorul lor vom trece cu bine și de acest val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puțin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de liniște decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuși să controlăm pandemia”, a încheiat epidemiologul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.