Sănătate

Ministrul Sănătății estimează o dublare a numărului de cazuri CoViD față de valul patru

Ministrul Sănătății se așteaptă ca valul al cincilea al pandemiei și să infecteze de două ori mai multe persoane decât precedentul

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că în valul cinci al pandemiei de SARS-CoV-2 se estimează o dublare a numărului de cazuri față de valul precedent, când au fost 400.000 de îmbolnăviri confirmate „prin diagnostic”.

„În valul patru am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri. (…) Niciodată în biologie nu poți să dai verdicte. Este foarte periculos să dai verdicte când discuți despre microbiologie, despre organisme care evoluează”, a spus ministrul într-un interviu la postul de televiziune Antena 3.

Potrivit acestuia, antiviralele noi care vor sosi în țară ar putea fi eliberate pe bază de prescripție medicale în farmacii sau în ambulatorii de specialitate, însă o decizie în acest sens nu a fost încă luată.

Ministrul Sănătății a arătat că, probabil, aceste medicamente ar putea fi gratuite pentru „cei eligibili” și a reiterat faptul sunt doar pentru persoane cu factori de risc.

„Aceste medicamente vor fi eliberate pe bază de prescripție și vor fi eliberate în ambulatoriu. Dacă ele vor fi eliberate de la ambulatoriile de specialitate sau în farmacii, rămâne de văzut din punct de vedere tehnic. Astfel de medicamente au nevoie de ceea ce numim autorizație pentru nevoie speciale. Înainte să fie autorizate în UE, noi putem să le aducem pe această autorizație pentru nevoi speciale și o să găsim forma cea mai potrivită, încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate – cu factori de risc, nu oricui. Ele sunt medicamente care sunt toxice. Dacă ești tânăr și ai o formă ușoară, este bine să nu iei antivirale, dar dacă ai anumiți factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci să poți să beneficiezi de astfel de tratament. (…) Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetățeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili în mod gratuit”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a anunțat că probabil se va imuniza cu doza a treia de vaccin în cursul lunii ianuarie, având în vedere că au trecut deja 9 luni de la cea de-a doua doză.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.