Sănătate

Șapte centre de evaluare pentru pacienții cu CoViD-19 au fost înființate în județ

Șapte centre de evaluare pentru bolnavii de CoViD-19 au fost înființate în județul Alba în contextul creșterii numărului de cazuri și al debutului valului 5 al pandemiei, respectiv în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Abrud și Cugir, a informat, marți, Direcția de Sănătate Publică (DSP).

„În contextul creșterii numărului de cazuri CoViD-19, la nivelul județului Alba au fost înființate 7 centre de evaluare pentru bolnavii CoViD-19, în unitățile sanitare din județ (…). Astfel, pacienții diagnosticați pozitiv într-un centru autorizat (spital, laborator, Ambulanță, medic de familie) pot să se programeze în vederea evaluării stării de sănătate, la recomandarea medicului de familie, pe bază de trimitere. Medicii de familie sunt cei care efectuează monitorizarea pacienților pozitivi. Evaluarea pacienților cuprinde recoltare analize de sânge, precum și examinare CT sau radiografie pulmonară”, se menționează într-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, astfel de centre funcționează pe lângă Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalele Municipale Aiud (aici, din 17 ianuarie), Blaj și Sebeș, Spitalele Orășenești Abrud și Cugir și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud.

În condițiile în care medicul specialist din centrul de evaluare unde se prezintă pacientul, urmare a evaluării consideră că se impune internarea, pacientul va fi transferat într-o secție destinată tratării pacienților CoViD-19. Totodată, dacă medicul consideră că este necesară administrarea anticorpilor monoclonali, pacienților le va fi administrat acest tratament, cu condiția rămânerii sub supraveghere medicală în centrul de evaluare pentru minimum 6 ore, conform metodologiei, după care aceștia pot să își continue tratamentul medicamentos la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

„În județul Alba, Planul de reziliență al spitalelor în caz de recrudescență a cazurilor CoViD-19 este actualizat și operațional, majoritatea spitalelor păstrându-și numărul de paturi alocate pacienților CoViD-19. Numărul paturilor pentru tratarea pacienților pozitivi este de 347 – forme ușoare și medii și 33 – ATI CoViD”, se arată în comunicat.

DSP Alba precizează că, în cazul în care va fi necesar, numărul paturilor poate fi suplimentat.

„Încă din luna decembrie, sistemul sanitar din Alba a început pregătirile pentru valul 5. Am păstrat structura funcțională a spitalelor din valul 4 întrucât am anticipat valul ce va urma. Provocarea sistemului sanitar județean a fost asigurarea accesului în spitale atât a bolnavilor CoViD, cât și a celor non-CoViD. În acest sens, factorul decisiv a fost efortul cadrelor medicale. Toate resursele pe care le avem la îndemână sunt în acest moment pregătite și operaționale”, a susținut, potrivit comunicatului, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.