Politică

Legea prin care ultrajul asupra pădurarilor este sancționat cu pedepse majorate a fost promulgată de președinte

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care modifică articolul 257 alin. (4) din Legea 286/2009 privind Codul penal și care prevede ca infracțiunea de ultraj asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu să fie sancționată cu pedepse majorate cu jumătate, la fel ca în cazul polițiștilor și jandarmilor.

Potrivit formei trimise spre promulgare, articolul 257 alin. (4) are următorul cuprins: „Faptele (…) comise asupra unui polițist sau jandarm, precum și asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

Legea a fost inițiată de senatorul Tánczos Barna, ministrul Mediului, în toamna anului trecut și a propus completarea categoriilor de personal cu referire la care legiuitorul a incriminat limite superioare ale pedepselor pentru omor, actele de agresiune și sau amenințare săvârșite asupra acestora în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin adăugarea personalului silvic. Astfel că infracțiunea de ultraj se aplică și acestei categorii.

În motivație este menționat faptul că agresiunile împotriva celor ce lucrează în domeniul silvic au crescut. În documentul transmis Legislativului la acel moment se menționează că, în ultimii ani, șase pădurari au fost uciși, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați sau amenințați de infractori care tăiau ilegal lemn.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.