Economie

Cum vede USR reducerea prețului la energie. „Legii plafonării și compensării este un eșec!”

USR reiterează măsurile propuse pentru reechilibrarea prețurilor la energie și reamintește că a avertizat asupra ineficienței legii plafonării și compensării.

„La doar două luni de la adoptarea legii plafonării și compensării facturilor la energie, liderii coaliției la putere vorbesc despre cât de ‘ineficientă’ este aceasta, despre cum nu poate fi ea pusă în aplicare și despre cum se impune adoptarea unui alt act normativ. În acest context, USR reamintește partidelor la guvernare măsurile propuse încă de la începutul lunii octombrie 2021, măsuri care, dacă ar fi fost implementate, ar fi ajutat într-adevăr populația și mediul de afaceri să depășească actuala criză cauzată de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale”, se arată într-un comunicat USR.

Deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, atrage atenția asupra situației marilor consumatori industriali, care și-au redus sau închis producția. El menționează că România „a fost adusă în stadiul de a nu mai fi independentă energetic” și că sistemul energetic „avea și are nevoie de investiții ca de aer”. Potrivit acestuia, după Revoluție, companiile de energie ale României „au fost constant conduse de sinecuriști” de partid.

„USR a spus încă de la început că legea plafonării și compensării va fi un eșec. Acum încep să vadă și ei asta. Din păcate, românii suferă și încă vor mai suferi din cauza lor. Am avertizat atunci, în octombrie, că producătorii industriali nu vor putea face față, că vor fi nevoiți să închidă sau să-și reducă consumul. Am avertizat că prețurile produselor lor vor exploda, produse pe care noi toți le cumpărăm. De atunci, fix asta s-a întâmplat. Marii consumatori industriali și-au redus sau chiar închis producția. Azomureș a oprit total. Alro Slatina, un producător important de aluminiu, își reduce producția cu 60%”, precizează el.

USR reamintește că încă din prima parte a lunii octombrie a propus un pachet de măsuri “pentru reducerea cu 32% a prețului la energie”, pachet care includea: scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA la electricitate și gaze pentru consumatorii casnici, pe o perioadă de 6 luni; subvenții temporare pentru CET-uri; credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze; exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici.

USR menționează că a prezentat public și un set de măsuri pe termen lung pentru reechilibrarea prețurilor la energie, unele dintre acestea fiind: accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, bani europeni disponibili pentru România, de investit în noi capacități de producție; “decăpușarea” companiilor de stat din energie; eliminarea monopolului OPCOM de pe piața bursieră de tranzacționare a energiei electrice; reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune; finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

Alte propuneri sunt deblocarea investițiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră; deblocarea programului “Casa Verde Fotovoltaice”; construirea cadrului administrativ și legislativ pentru investițiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

„Ulterior, la inițiativa deputaților Cristina Prună și Claudiu Năsui, USR a depus și un proiect de lege cu măsurile pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Din păcate, în loc să fie dezbătut și aprobat în regim de urgență, proiectul USR a fost respins de Senat pe 13 decembrie, după care s-a blocat la comisiile din Camera Deputaților”, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.