Administrație

Reduceri la plata impozitelor prin soluții smart pentru localnicii din Ciugud

Primăria comunei Ciugud

Localnicii din Ciugud, comună unde administrația a pus la dispoziție patru soluții smart pentru plata taxelor și impozitelor locale, care efectuează plățile prin aceste soluții electronice vor beneficia de reduceri mai mari decât cei care se prezintă la ghișeu, în condițiile achitării integrale până la 31 martie.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi, în 2021 soluțiile smart de plată puse la dispoziție de Primăria Comunei Ciugud au fost folosite pentru aproape 85% din plățile efectuate de cetățeni și companii.

„Primăria Comunei Ciugud aplică din acest an o nouă măsură de stimulare a digitalizării, oferind cetățenilor și companiilor reduceri mai mari dacă efectuează plățile prin soluții electronice. Astfel, pentru folosirea soluțiilor smart de plată, administrația locală oferă o reducere de 10% la plata impozitelor locale, achitate până la data de 31 martie 2022. În schimb, pentru persoanele care doresc să facă plățile prin ghișeul primăriei, reducerea pentru plata integrală a impozitelor locale va fi de doar 5%”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, administrația locală pune la dispoziție patru soluții smart pentru plata taxelor și impozitelor locale, astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la sediul Primăriei pentru a achita, la ghișeu, obligațiile fiscale.

Comuna oferă posibilitatea de plată a taxelor și impozitelor locale prin stațiile electronice de plată, care sunt amplasate în satele comunei, o aplicație de plată dedicată pentru telefonul mobil, o soluție de plată prin platforma de servicii digitale a primăriei (Global Pay) sau prin platforma națională ghișeul.ro.

Ciugud este prima și singura primărie de comună din România care oferă cetățenilor posibilitatea de plată a taxelor și impozitelor locale prin intermediul stațiilor de plată de tip „self pay”. Serviciul este implementat împreună cu compania Selfpay și reprezintă o metodă de plată a impozitelor și taxelor pentru proprietăți aflate în raza de administrare a Comunei Ciugud. Butonul „Impozite și Taxe Primăria Ciugud” poate fi accesat pe terminalele din județul Alba direct din ecranul principal sau din categoria „Alte Servicii” – „Impozite și Taxe Primăria Ciugud” pentru stațiile de plată din restul țării.

Plata în cadrul serviciului se poate face prin scanarea „cardului cetățeanului”, un card primit de fiecare cetățean, sau prin introducerea manuală CNP/CUI. Procesul durează 2-3 minute și este cel mai rapid mod de plată cu numerar a taxelor și impozitelor locale.

„În 2021, soluțiile smart de plată puse la dispoziție de Primăria Comunei Ciugud au fost folosite pentru aproape 85% din plățile efectuate de cetățeni și companii”, se precizează în comunicat.

În prezent, comuna este promotor național al conceptului „smart village”, implementând numeroase soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean.

La Ciugud funcționează, din anul 2019, prima școală smart din mediul rural din România, iar în 2021 comuna și-a lansat și o monedă digitală – CIUGUban. Inițiativa are ca scop stimularea copiilor să se implice în colectare selectivă a ambalajelor din plastic, aluminiu și sticlă, în schimbul cărora pot primi bani pe care să îi folosească în proiecte educaționale.

Din 2020, Ciugud a devenit studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta conceptul „satelor inteligente”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.