Administrație

„Alegeri locale” pentru „Primăria copiilor” în Ciugud. Un buget pentru proiectele copiilor

Comuna Ciugud, prima și singura comunitate din România în care copiii au primarul și consilierii lor, a organizat pentru a doua oară „alegeri locale”, în urma scrutinului fiind aleasă în fruntea „Primăriei Copiilor” o elevă în clasa a VII-a, potrivit unui comunicat transmis, marți, Agerpres.

„Copiii din Ciugud și-au ales primarul, viceprimarul și consilierii locali în cadrul unui proiect denumit ‘Primăria Copiilor’, inițiativă care reprezintă prima bugetare participativă organizată pentru copii de o administrație locală din România. Noii reprezentanți ai copiilor au depus jurământul și au fost învestiți în funcție, în cadrul unei ceremonii care a replicat ceremonia de învestire a primarului și Consiliului Local. Comuna Ciugud este astfel prima și singura comunitate din România în care copiii au primarul și consilierii lor, iar aceștia au la dispoziție un buget acordat de administrația locală pentru a implementa proiecte destinate copiilor și educației”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, alegerile pentru „Primăria Copiilor” au simulat în cele mai mici detalii alegerile locale, fiind constituit un birou electoral, candidații și-au completat liste de susținători, iar apoi s-a desfășurat campania electorală.

Micii candidați și-au făcut afișe, fluturași electorali sau mesaje video prin care și-au îndemnat colegii să le ofere încrederea și votul. Unii dintre ei s-au aliat în partide locale, precum PUC – Partidul Unit din Ciugud.

„Dacă la prima ediție copiii au votat clasic, de această dată au experimentat votul electronic, având în vedere că despre această variantă electorală se vorbește tot mai mult la nivel european, iar unele state au și introdus acest sistem. Astfel, a fost realizată o secțiune specială pe platforma educațională a școlii, iar copiii au votat cu userul și parola pe care le folosesc și pentru școala on-line, asigurându-se astfel securitatea și secretul votului”, se precizează în comunicat.

În urma scrutinului, primarul copiilor a fost aleasă o elevă în clasa a VII-a, Denisa Drăgan, care este, din anul 2021, singurul reprezentant dintr-o comunitate rurală în Boardul Copiilor din România, o inițiativă UNICEF ce are ca scop promovarea dreptului copiilor de a participa la deciziile care îi privesc. Noul primar al copiilor va fi ajutat de șase consilieri locali.

„’Primăria Copiilor’ este o inițiativă prin care încurajăm copiii din Ciugud să își exprime dorințele și ideile, dar mai ales să participe activ la luarea unor decizii care îi privesc. De asemenea, încercăm să îi învățăm ce înseamnă drepturile și obligațiile cetățenești, să înțeleagă rolul unei administrații locale și să gândească proiecte prin care să facă viața copiilor mai frumoasă. Mă bucur că au avut mai mult curaj decât adulții și au votat electronic, realizând astfel un pas important spre digitalizare”, a spus primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, potrivit comunicatului menționat.

Sub genericul „Primăria Copiilor”, administrația locală și Școala Gimnazială Ciugud au demarat, în anul 2020, un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetățenească și democrația participativă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.