Economie

Premierul promite că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici de energie electrică vor beneficia de o nouă schemă de protecție

Contor de energie elctrică (fotografie de arhivă)

Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecție, a anunțat, marți, premierul Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a precizat că măsura a fost stabilită în urma unei ședințe de lucru pe care a avut-o cu mai mulți miniștri ai Cabinetului său.

„Am convocat astăzi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a întreprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie. Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici – urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale”, a declarat Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

El a precizat, totodată, că în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, Guvernul va lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le va menține active până la data de 1 iulie. De asemenea, premierul a anunțat că la nivelul Executivului este analizată introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie.

Premierul a menționat că măsurile anunțate vor fi prezentate și în următoarea ședință a coaliției de guvernare.

„Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem. Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției”, a mai declarat Ciucă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.